Onsen & Sento - japanska bad

Japan har en mycket stark badkultur. Denna tog sin början förr i tiden när de japanska hemmen inte hade några badkar. Människorna gick då till ett allmänt badhus i kvarteret - ett s.k. sento - för att tvätta sig och möta grannar. Trots att de flesta hus och lägenheter i Japan idag har badkar eller dusch så är det fortfarande en stark tradition att besöka ett sento. Det är lika mycket en social sak som för att gå dit och bli ren.

Badhusen i Japan är nästan alla uppdelade så att män och kvinnor badar i skilda avdelningar och det är naket som gäller. Skulle någon västerlänning komma insvassande i baddräkt så skulle den personen mötas av vilda protester från personalen. Antagligen även en hel del fnitter från de andra besökarna. En japan skulle aldrig begå detta misstag. Baden i sig är inte menade som tvättställe. Här ligger man och slappnar av och njuter. Tvål är absolut förbjudet i badområdet.

Skillnaden mellan sento och onsen är att vattnet i det senare kommer från en naturlig varm källa. Och dessa ska ha en speciellt bra inverkan på ens själ och kropp. Det finns vissa platser i Japan som är kända för sina onsen, bl a Beppu som har otaliga eller Dogo Onsen i Matsuyama på ön Shikoku som är en av Japans äldsta. De flesta onsen är en del av ryokan, som är traditionella japanska Inn, d v s ett slags hotell. Men det finns allmänna också där man betalar inträde som på ett svenskt badhus. Reglerna skiljer sig lite och för den som undrar hur det går till på ett onsen så kommer här några tips.

INSTRUKTIONER FÖR BAD PÅ ONSEN ELLER SENTO
1) Klä av dig helt i omklädningsrummet och placera dina kläder i den korg du fått av personalen eller som finns tillgänglig i omklädningsrummet. På många platser finns små skåp att låsa in värdefulla tillhörigheter, dock inte överallt. Lägg även den handduk du fick tilldelad i din korg. Ta inte med korgen till badområdet. (I Japan är tatueringar än idag något man förknippar med Yakuza och på vissa onsen måste dessa döljas innan man får träda in på badområdet. Var noga att berätta för personalen om du har tatueringar så slipper du pinsamheter precis när du kanske är på väg ner i vattnet.)

2) Lämna din korg i omklädningsrummet. Många japaner tar med sig en liten handduk in på badområdet. Denna kan man ha till att dölja sina privata delar när man går i eller ut ur vattnet. Doppa den dock inte i vattnet.

3) Innan man stiger i vattnet är det dock viktigt att tvätta av sig. Det finns ett litet område för detta med kranar och små baljor. Ös vatten över dig med baljan.

4) Stig försiktigt ner i badet. Japaner är mycket respekterande mot andra och stiger alltid i utan att skvätta. Stig så tyst du kan. Detta kan dock vara svårt eftersom vattnet kan vara mycket varmt, ca 44 grader. Det är ok att grimasera så mycket man vill. Anser du det vara för varmt så rör dig så lite du kan under tiden du är i vattnet, ligg stilla.

5) Om man vill kan man tvätta sig med tvål och shampoo i tvättområdet och sen gå in i vattnet ännu en gång. Många japaner gör denna procedur. Se bara till att inget tvål hamnar i badvattnet. Under tiden du tvättar dig så sitt på en av de små stolarna som finns vid din kran. Tvål finns på de flesta onsen så man behöver inte ta med. Var noga med att skölja rent området där du tvättat dig.

6) Efter att ha tvättat dig så stig ner i badet igen. För att mineralerna i vattnet ska ha full effekt så tvätta inte av dig efter att ha badat igen.


image109
Onsen på Nakanoshima.
Pic Source (eftersom kamera sällan är tillåten på badområdet):
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/41/Onsen_in_Nachikatsuura


Läs mer om
, , , , ,

Kommentarer/Comments

Åsiktsfrihet här / Freedom of speech here:

Namn / Name:
Kom ihåg mig?

E-postadress (valfritt) / Email (not required):

URL - din Blogg / URL - your Blog:

Din Åsikt / Your Point of View:

Trackback