Övernattning i Japan

Ska man till Japan så kan det vara värt att lägga nån extra hundring på att få uppleva ett traditionellt japanskt Inn, s k Ryokan. Här sover man på futons (tjocka madresser) på tatami-golv och får en yukata (morgonrock) att ha på sig under vistelsen. Flera Ryokan har också onsen på plats, d v s japanska mineralbad.

Ett annat bra sätt att uppleva japansk tradition och kultur är att övernatta på ett Minshuku. Som ovan bor man i ett rum där man sover i futon på tatamigolv. Skillnaden är att ett minshuku är som ett bed&breakfast, man bor med en japansk familj som äger stället. Fast det är ändå hotelkänsla över ett minshuku eftersom det finns en reception, matsal mm.

Men vill man hålla kostnaderna nere så är ett hostel (vandrarhem) eller guesthouse alltid ett bra val. Internet flödar över med olika sajter som erbjuder sina tjänster vad gäller bokning av boende i Japan och många andra länder. Den jag främst använt mig av är
Hostelbookers eftersom dem inte tar ut någon avgift när man bokar via dem. Många sajter tar 2-3% vilket kanske inte är mycket egentligen men som man säger - många bäckar små.. och varför betala till dem i onödan... Men är man ute efter en sajt på svenska så är svenska versionen av Hostelworld mycket bra.

Senaste gången jag var i Japan så insåg jag dock att många ställen inte finns med på dessa sajter. Det var inte ovanligt att vissa ställen skulle bokas via Hostelling International - som är vandrarhemmens internationella organisation. Dessa 'youth hostel' kräver ofta ett medlemskort (som kan köpas på plats) och deras regler kan ibland kännas lite regementsaktiga. Som att man måste vara tillbaka innan klockan 21.30 och att sovtiden var senast klockan 22.30. Ibland så kunde den här sidan berätta om ett hostel som verkade superbra men ingen bokning kunde göras online. Så därför startade jag ett litet projekt med att hitta ställenas egna mailadresser så att man kan kontakta dem direkt utan mellanhänder. Upptäckte då också att många hostels har egna hemsidor där bokning är möjlig.

Nedan följer en lista på emails eller tfn-nummer till ställen runtom i Japan, både hostels, hotel, ryokan och minshuku. Vissa har jag bott på och dem är markerade med (*) och har jag verkligen tyckt boendet har varit tiptop så är det markerat med (**).

HIROSHIMA
Jhoppers hostel: jhoppers@hiroshimahostel.jp (*)

IWAKUNI
Iwakuni Youth Hostel: iwakuniyouth@ybb.ne.jp

KAGOSHIMA
Nakazono Ryokan: shindon@satsuma.ne.jp (**)

KAMAKURA
Kamakura Youth Hostel: hase.yh@kamakuranet.ne.jp (*)

KANAZAWA
Kanazawa Youth Hostel: kanazawa@jyh.gr.jp

KOYASAN
Bo i ett tempel med munkar!

KUMAMOTO
Kumamoto Youth Hostel: kaikan@ks-kaikan.com

KYOTO
K's House: kyoto@kshouse.jp (**)
JHoppers: hello@j-hoppers.com

MATSUE
Matsue Youth Hostel: matsue@jyh.gr.jp

MIYAJIMAGUCHI
Miyajima Youth Hostel: miyayh@mx4.et.tiki.ne.jp

NARA
Nara Youth Hostel: narayh@themis.ocn.ne.jp (*)

OSAKA
Raizan South: info@raizan.com (*)
Boka online

SHIMONOSEKI
Shimoniseki Youth Hostel: shimonoseki@e-yh.net (**)

TAKAYAMA
Minshuku Kuwataniya: kuwatani@viola.ocn.ne.jp (**)
Tenshoji: Tel. 81-577-326345 (**)

TOKYO
K's House: tokyo@kshouse.jp (**)

UWAJIMA
Uwajima Youth Hostel: yasujiasada@mail.goo.ne.jp


©M.P - Takayama Tensho-ji Youth Hostel - beläget i ett tempel.

För mer info om Japan besök min Virtual Tourist sida.


Tags: , , , , , , ,

Kommentarer/Comments
Postat av: Sister

Hrm hmm... Vem skulle skriva arbete idag?! ;))

2008-05-12 @ 14:45:46

Åsiktsfrihet här / Freedom of speech here:

Namn / Name:
Kom ihåg mig?

E-postadress (valfritt) / Email (not required):

URL - din Blogg / URL - your Blog:

Din Åsikt / Your Point of View:

Trackback