Packad!

Japp nu om bara en liten stund kommer min laptop ligga nerpackad i sitt hölje och får inte se ljusan dag förrän jag sitter och ugglar på Skavsta flyplats hela Valborgsnatten. Min vistelse i Edinburgh närmar sig sitt slut och det är med stor sorg jag lämnar min älskade stad bakom mig. Men inte i hel förtvivlan. För om bara lite mindre än 3 månader ska jag hit igen ju. Och då ska jag stanna i en hel månad! Tjoflöjt!

Ikväll blir det avsked på Ecco Vino med Norrie, Layla, Peter, Ewen och förhoppningsvis tokgalna Jess. Har haft en helt underbar semester här men jag ser fram emot att träffa alla i Malmö igen. Tills dess... må väl.. stor kram till alla! ♥

image190
©M.P - Jag & Dot på 'A Taste of Havana' @ the Caves


Läs mer om
, , , ,

wordless - ordlös (4)

Wordless Wednesday - Tuesday Edition.

image188
©M.P


Läs mer om , , , , , , ,

Fyrkantigt - Tisdagstema nr 3

Tisdagstema

Fyrkantigt.

image187
©M.P - DON'T BE A SQUARE!!!!

Fotot är taget i Kobe, Japan, 2006.


Läs mer om , , , , ,

wordless - ordlös (3)

Wordless wednesday - Monday edition


image186
©M.P - Manchester cathedral


Läs mer om , , , , , ,

Meze och shopping i eddan

Ikväll ska jag och Peter tillbaka till Osmans restaurang för mer turkiska smakligheter. Något jag lätt ska börja laga hemma för det är fräsch, gott och känns relativt nyttigt också. Men för att kunna laga måste man komma ihåg och mitt minne är ju inte alltid det bästa. Så detta inlägg blir min egen lilla kom ihåg-lapp till turkisk mat.

- Grillad aubergine i yoghurtsås med vitlök.
- Grillad halloumi
- Burek: små vårrullar med getost och spenat
- Varmt pitabröd
- Hummus
- Grillad aubergine med körsbärstomater, lök, vitlök och örter
- Tapenade-dipp på svarta bönor och örter
- Calamari
- Paprika med getost - grillat
- Rostade kikärtor (suveränt istället för nötter till öl)
- Kall kronärtskocka i olivolja och citrondressing med dill

image185
©M.P - Delar av våra 'meze' rätter på Empires, St Marys Street, Edinburgh

Idag var jag ute och sprang en runda på stan. Köpte shampoo som mamman beställt och näsdroppar och Ibuprofen till mig själv. Fatta att en ask tabletter här kostar 37pence - ca 5spänn. Galet billigt. Ska köpa med mig några extra. Bra att ha hemma mot mensvärken och bakfyllan ;). Det gör mig dock aningen orolig att min förkylning inte blir bättre utan snarare tvärtom. Hade inte brytt mig om det inte vore för den saken att jag ska spendera natten på Skavsta flyplats på onsdag. Det är drygt i sig men kommer va på gränsen till outhärdligt om jag är sjuk. Mitt flyg kommer in kring midnatt och då går inga tåg till Skåneland. Och jag är på tok för snål för att bo på hotellet i Nyköping. Då blir det liksom ingen poäng i att jaga billiga flyg om man smäller det man tjänade in på boende. Som tur är har jag preparerat min dator med tidsfördriv. Lade över några Ghibli-dvd's innan jag stack så jag kan spendera natten med att glo på anime.

Nu ska jag dock ta en titt på resten jag inhandlade idag. Sprang på en skoaffär som skulle lägga ner så jag köpte tuffa bruna mockastövlar för £5 - ca 60kr. Not bad at all. Jag gillar kap! ♥


Läs mer om
, , , , , ,

Söndagssolbränna i Skottland

Kändes nästan overkligt att sitta i Princes Garden denna eftermiddag. Solen stekte. Porerna svettades. Magen ropade efter mjukglass. Och Peter kunde inte sluta leka med sin kamera. Det var verkligen finfint. Kan tänka mig att halva Sverige också tillbringade dagen i solskenet men jag kan slå vad om att ingen befann sig på en lika vacker plats som jag. Princes Gardens på en varm solig dag är magisk upplevelse näst inpå. Berget med slottet framför sig.. och supermoderna shoppinggatan bakom sig.

image176
©M.P - Princes Gardens med Edinburgh Castle

När jag låg där och blundade så kom en ren reflextanke farandes genom mitt huvud. För blott nån sekund tänkte min hjärna att den ville ligga i soffan på Inglis Court och glo på TV hela kvällen och att det var skönt att va ledig en dag som denna. För ett litet tag fick jag för mig att jag fortfarande bodde och jobbade här. Sen vaknade jag ur det där tillståndet och kände mig en aning sorgsen över att det inte var så. Jag vill stanna här. Men jag visste ju att min tripp hit skulle föra med sig dem tankarna så jag har på något sätt bearbetat dem i förväg. Jag kunde skaka av mig sorgsenheten och istället glädjas över det faktum att jag faktiskt ska hit igen.

image177
©M.P - Peter i gröngräset med sin kamera i högsta hugg

Det är också fint att tillbringa så mycket tid med Peter igen. Har verkligen saknat honom i mitt liv. Vi funkar så bra ihop som vänner trots vårt förflutna som ett par i över 3år. Vi kan fjanta oss rejält men också prata om allt mellan himmel och jord. Sånt som andra skakar lite på huvudet åt. Idag pratade vi mycket om
The Celestine Prophesy och om just energi mellan människor och energi mellan människan och hennes omvärld. Imorgon ska vi äta middag på den turkiska restaurangen igen som ägs av Peters vän Osman. Maten och hela stället gjorde mig lycklig i magen. Osman måste nog vara en av de mysigaste och finaste människor jag träffat på länge. Man kan se att han har en snäll själ. Peter spelar där ikväll men jag orkar bara inte gå ut utan vill sitta ihopkurad och kolla på film och skriva lite här.


Alla bilder ovan: ©M.P

Gårkvällen var mycket kul. Middagen på Maison Bleue var utsökt. Jag och Dot delade en flaska Loc Cardos Sauvignon Blanc - mmm.... Till förrätt hade jag fritterad aubergine och zuccini med wasabimajonäs och som huvudrätt delade jag och Dot på en bigsize portion calamari och så hade vi varsin portion med pilgrimsmusslor eftersom dem kan man bara inte dela. Man vill ha alla själv. Igår va första gången jag inte åt helvegetariskt här i Eddan, men jag skyller det på vinet ;) Efter middagen flyttade vi ut i baren och drack varsin French Martini och den var så god att det knappt var sant. Plötsligt dundrade Nas genom dörren med sin flickvän Mel och det är första gången jag  råkade på honom sen jag ankom. Kramkalas på hög nivå.

image182
©M.P - Fr vänster: Dot, Nas, Mel och så jag i förgrunden

image183
©M.P - Från vänster igen: Dot, Mel & jag

Våra cocktails följdes sen av en Havana Club och Cola och efter den drinken fick vi den mycket skapliga notan på £26, cirkus 300 spänn, för oss bägge. Japp ibland är det bra att vara en ex-anställd och vän till ägarens dotter som ger mycket skaplig personalrabatt fast man inte jobbar där längre! Tjoohoo!

Sedan bar det av till The Caves. Där det var packat med folk. Men Norrie tog in oss gratis genom bakdörren och sen sprang jag på ännu en gammal fd kollega, Tim, som är manager på Caves numera. Kramkalas igen uppföljt av en gratis Gin & Tonic. Jag hade tänkt ta det lugnt med alkoholen igår men det blir svårt när gamla polare envisas med att sticka drinkar i handen på en utan att man behöver betala. Jag och Dot tröttnade iallafall till slut på massan därinne och drog oss undan till en avstängd del av The Caves där vi satt i godan ro och pratade och bara mös av lugnet. När klubben stängt och allt folk kastats ut så satt vi kvar en stund och tog en sista drink innan vi beställde en taxi och åkte hem till dubbelsängen som vi så fint delat i över en vecka nu. Japp, man kan gott säga att både lördagen och söndagen tillsammans blev en toppenhelg. Nu ska jag dock ta mig en väl förtjänt paus och se de sista avsnitten av Skins. 2 kvar sen var det slut med säsong 2 också. Snyft...

image184
©M.P - Dot n Me! ♥


Läs mer om , , , , , , ,

Lördag i Eddan - del 2

Wow. Gick runt i bokaffärer och kollade på material för bildlärare att använda på sina lektioner och det finns så sjukt mycket roligt och bra material här. Vet i och för sig inte om jag som lärare velat använda dessa s.k. "ready-mades" men dem var iallafall kul att kolla igenom och jag skrev upp dem åt min lärare på högskolan, hon ville se vad som kommit ut nytt de sista åren. Flera av dem skulle jag velat ha själv. Mycket intressant att de hur det gör böcker som går över gränserna så att säga, lärarhandledningar som går att använda för lektioner där t ex bild och religion kombineras. Suveränt. Jag passade på att inhandla en styck bok åt mig. En megastor bok med massa underbara bilder på Impressionism. Endast £3.99. Galet billigt. Galet fin bok.

image173
©M.P

Lekte med panorama-funktionen på min mobil idag när jag käkade lunch i solen i Princes Gardens. Så som jag så ofta gjorde förr, lunchätandet alltså och inte lek med mobilen. Viktväktar-smörgås från Boots med räkor och majo, en bit frukt/nöt/morotskaka och en flaska fläderblomsjuice, godkänd för fastning så den är bra för kroppen och fin för smaklökarna. Paketpris endast £2.99. Har alltid gillat Boots Meal Deal.

image174
©M.P

Och detta var min utsikt. Edinburgh Castle. Jag satt där och det kändes som om jag aldrig lämnat staden. För jag kan inte förstå att jag varit borta härifrån i 2år. Och när jag åker tillbaka till Malmö på onsdag så vet jag redan nu att det kommer kännas som om jag åker bort och inte hem. Edinburgh är hemma.

image175
©M.P

Det är tur att jag ska jobba här i sommar. Att jag vet att jag ska tillbaka hit inom snar framtid och att jag innan dess har Kina att se fram emot. För annars hade jag burit runt på ett tungt sinne. Men det finns ingen anledning till det nu. Och det känns förbannat bra.

Mannen som jag pratade om så mycket innan jag åkte hit men som det varit tyst om sen dess tog äntligen steget idag och vill ses. Får se hur jag gör.

Nu ska jag snart göra mig iordning. Det blir en liten sväng på Caves iallafall. Vi kommer in gratis och vi får köpa drinkar för rabatterat personalpris - cirkus £1.50. Lite dans på det. Mår bättre nu och Dot måste jobba resten av min tid här pga personalbrist. Och det är trots allt lördagskväll i Edinburgh. Och bestämde oss för en kompremiss. Hon får en danskväll på Caves av mig och jag får äta ute som jag ville. Om en liten stund bär det av till Maison Moan för en pre-klubb middag! ♥


Läs mer om
, , , , ,

Lördag i Eddan

Sitter i Dots lägenhet och skriver på min c-uppsats. (Jajamensan - den här lilla damen sysslar med nyttigheter också. Inte bara festeri och skojigheter). Har blivit förkyld som satan i gatan och ikväll är det meningen att vi ska ut på Caves igen för det är Departure Lounge som tydligen ska vara en suverän klubb, men jag tror faktiskt inte jag orkar. Får se vad jag gör istället. Problemet är ju bara att här i Skottland är ju puben det enda alternativet för många. Stannar hemma gör man när man är gift och har barn. Jag hade tyckt det var trevligt att äta ute igen. Men det får nog vänta tills efter helgen. Peter bjöd in mig på Flamenco-fest igår. Hade varit kul att se honom spela men jag och Dot höll oss inne. Hon är sjuk hon med. Så vi satt och drack tea och tyckte allmänt synd om oss själva.

Om en stund ska jag lägga skriveriet åt sidan och ta mig ut på stan. Kolla i bokaffärer efter läroböcker i bild. Gå på biblioteket och undersöka bildämnets historia i Storbritannien. Äta blåbärsmuffins på Starbucks... Hämta Dot på Ecco Vino kl17.

Busy little bee...


Läs mer om
, , , , ,

Edinburgh uppdatering

Är lagom slö i skallen idag. Sen natt på the Caves, sen en liten efterfest och så upp tidigt för att gå på vinprovning på ett företag jag inte jobbar på.. ännu.. Efter det en massiv lunch på Mama Roma. Men jag tar allt från början...

Jag, Dot, Jess och Ewen möttes upp för några pre-klubb cocktails på kära gamla Maison Bleue. Eftersom Norrie är den stolta ägaren till
The Caves så hade han fixat in oss på gästlistan till kvällens 'A taste of Havana'. Havana Club Rum hade privat fest med kubansk musik, snacks och rum-baserade drinkar i baren. Man fick 2st drinkbiljetter vid ingången och sen fick man betala. Fast inte om man känner Norrie. Då var det fri bar hela kvällen. Barpersonalen kom med Mojito efter Mojito efter Mojito efter Cuba Libre efter Cuba Libre... osv... Det var rätt bra ös därinne. Ca 800pers som kände på smaken av Havana.

När alkoholen i baren tog slut så var festen slut. Detta skedde oväntat tidigt kring 1-tiden. Vi var ju såklart på G efter alla Mojitos men ingen av oss kände för att gå in på nått annat halvtomt ställe för stämningen på en död torsdagsnatt skulle antagligen vara en riktig buzz-killer. Så Norrie tog en tur ner till spritkällaren för att förse oss med lite vodka och sen begav vi oss hem till honom där vi fick sällskap av Ash. Det var himlans trevligt faktiskt att komma bort från alla människor och få umgås lite ensamt med ens gamla polare. Vi babblade på några timmar till och strax efter klockan 4 så tog vi en taxi hem.

Något mycket roligt beslutades dock under kvällen. Under en av turerna ut på rökpaus så stod jag och Ewen och pratade om att jag ska tillbaka till Eddan i sommar för att jobba. Och vi kom ju då osökt in på Maison Bleue. Han kunde inte fatta alls hur jag kunde tänka mig att slita där igen efter all denna tid och jag menade att jag behövde ett jobb efter Kina och jag visste att det jobbet var ett säkert kort, var skulle jag annars jobba... Då erbjöd han mig jobb på Ecco Vino istället - som supervisor. Mer lön i min ficka. Lite mer att säga till om fastän jag aldrig förr jobbat där. Och så får jag ju jobba med alla mina gamla polare igen eftersom Ewen mer eller mindre stulit över dem från Maison Bleue och dit. The dream team is back! Jag och Dot sprang runt och lullade av lycka hela natten.

Så idag var jag på vinprovning där. Det var roligt att återigen få sitta och lukta och gurgla på olika viner. Och eftersom det inte var en arbetsdag så slapp man ju spotta, haha.. Medan jag satt där så kom de där tankarna krypande igen.. de där som viskar och ifrågasätter om mina lärarstudier är det rätta.. för jag saknar verkligen restaurang- och barbranschen ibland.. men jag vet ju också att det är ett tärande jobb.. hårt på kroppen.. obekväma arbetstider.. Att va bildlärare känns mer som ett tryggare framtidsval. Det är också lustigt att jag möts av sån respekt här när jag säger vad jag pluggar till. I Sverige är ju en lärare inte värd nånting i dagens läge. Men här är det ännu ett yrke man högaktar. Och med tanke på att det är här jag en dag ska jobba så känns det fint inombords.

Efter vinprovningen så gick jag och Dot och 2 andra damer från Ecco Vino och käka lunch på Mama Roma. Allt rödvin gjorde oss vrålsugna på pasta. Och där råkade ju en av Dots väninnor jobba så vi fick massiva a la carte portioner fastän vi beställde från lunchmenyn som bara kostade £5.95 för 3 rätter. Nu sitter jag i Dots lägenhet och medan hon sover middag så ska jag kolla på några avsnitt av Skins. Är fortfarande proppmätt och det är meningen att vi ska på middag på Maison Bleue ikväll men jag anar redan att jag inte kommer va kapabel till det. Trött och har så mycket canneloni i magen att det sticker ut genom öronen.. kanske blir en lugn fredag på bio istället. Vi får se...


Alla bilder: ©M.P


Läs mer om , , , , , , , ,

Earth - thursday challenge

Thursday Challenge

Theme: Earth

image165
©M.P (me!)

Photo taken through train window on my way through the mountains to Takayama, Japan.


Läs mer om , , , , , ,

Edinburgh bilddagbok

Lite bilder från vistelsen hittills. Har det så himlans bra. I'm home...

image157image158
image159image160
image161image162
image163image164
Alla bilder - all pix: ©M.P (me!!)


Läs mer om
, , , , , , ,

Crisp - Tuesday Challenge 2

My photo for this weeks TuesdayChallenge is taken in a sushi restaurant in Kyoto, Japan.

Theme: Crisp

image156
©M.P (me!!)


Läs mer om , , , , , , , ,

Naturmaterial - Tisdagstema 2

Mitt bidrag till denna veckans Tisdagstema är återigen hämtat från mina resor i Japan. De tre aporna i Nikko är några av mina absoluta favoriter när de kommer till träsnideri. Att Toshogu helgedomen där man finner aporna härstammar ända tillbaka till mitten av 1600-talet gör dem än mera otroliga.

image154
©M.P (jag!!)

image155
©M.P (jag!!) - Del av Toshogu området där man finner aporna.


Läs mer om , , , , , , ,

Lägesrapport från kära Eddan

Japp då var man här igen. Anlände igår eftermiddag och det var rätt in i smeten med en gång. Dot, Ewen och Ewen Jr hämtade upp mig på Waverly station och vi gick till svenskägda Pearce Bar för en liten reunion-öl. På vägen sprang vi på Craig som kom vaggandes på väg hem från lördagnattens efterfest. Vissa saker förändras aldrig. Efteråt gjorde jag och Dot en räd inne på Tesco. En flaska Marlborough Sauvignon Blanc, brie, potato scones och Müllers Corner Yoghurt. Layla dök upp efter en stund och vi babblade bort nån timme innan vi mötte upp Jess, Norman och en annan snubbe för en underbar Melon Mai Tai på Villager och sen klockan 20.15 var det middag på Outsider. Cirka 5 flaskor vin senare och med mätta och belåtna magar, fyllda med pilgrimsmusslor, svärdfisk, anka och allt vad nu folk åt, så bad vi om notan och med den fick vi en flaska Champagne gratis av Paul som en liten välkommen tillbaka present till mig - mycket uppskattat. Den blev ett perfekt avslut på en perfekt middag som följdes av mer Champagne på kära gamla Maison Bleue. Mycket skum känsla att va tillbaka där efter så lång tid. Tänk så mycket tid jag lagt ner på det stället. Ibland 65-70 timmar i veckan... Jag sitter fortfarande i väggarna på restaurangen för när Layla berättade för de andra att jag skulle jobba där i sommar fick några ett sting av rädsla i ögonen - the return of hot Hitler... kunde bara skratta och ta mitt skämtsamma öknamn på skoj - antar att jag gjort mig förtjänt av det på sätt och vis... vet att jag kunde va jävlig ibland... Gårdagen avslutades iallafall med dans på Cabaret Voltaire och sen efterfest hos Paul från Outsider... Klockan 6.15 var det två mycket trötta flickor som kom insnubblande och däckade i Dots gigantiska säng. Så ska en återkomst gå till! Med buller och brak!

Ikväll jobbar Dot och jag ska bara ta det lugnt. Kanske gå ner till Odeon och se en film. Bio är ett billigt och bra nöje här. Ska dock börja med att ta en dusch och sen en promenad. Till skillnad från Manchester som va blåsigt och regnigt som in i norden så lyser solen här i Eddan. Härligt.

Avslutar inlägget med lite bilder från Manchester, någraav dem speciellt tillägnade kära syster yster. ♥

image149image150
Grön ale - va ju bara tvungen att testa!

image151image152
Senare - en Kopparbergs päroncider på Dry Bar

image153
Manchester Museum efterlyser detta medlemskort till sin utställning om staden.


Läs mer om
, , , , ,

Chester - bilddagbok

Nyss hemkomna från en trevlig eftermiddag i Chester där vi (eller främst jag) var turistiga och också hade canneloni-lunch på Watergate arms som också går under namnet 'The Crypt' p g a att det ligger under marken och enda belysningen är stearinljus. Är nu tillbaka i Winsford för att samla krafter inför kvällens utgång som ska bli mycket intressant. Att dricka öl i nordengelska hålor kan innebära att precis vad som helst kan hända. Folk här har ryktet att vara lite.. ummm.. mer udda än man är van vid hemma.. Och ifall min värd får för sig att kolla in bloggen så kommer här dagens lilla engelska inlägg:

Thanks to my guide / bro for a great afternoon in Chester!! Doing a fantastic job so far. Bit disappointed I didnt see any ghosts but then on the other hand I got to witness the amazing amphitheatre! That one blew me away! ;b However I got to sit on an ancient roman pilar thingie - now not everyone can brag about that! Whoohoo!

Här följer en liten bilddagbok över dagens utflykt:

image139image140
image141image142
image144image143
image145image146
image147image148
ALLA FOTO: ©M.P (me!!)



Läs mer om
, , , , , ,

Friday Fun (I'm f*cking Matt Damon)!

Ok har inte tid att blogga idag för jag har precis käkat frulle och om en stund kommer Stooie hem från jobb och vi ska till Chester för lunch och lite sightseeing... Men jag måste dela med mig av följande som Stooie berättade om igår. Hysteriskt roligt! Enjoy! :)






Läs mer om
, , , , , ,

wordless - ordlös (2)

Wordless Wednesday - Friday edition.

image138
©M.P (me!)


Läs mer om / Read more about: , , , , , , ,

wordless - ordlös (1)

image137
©M.P (me!!)
Wordless - Thursday edition


Läs mer om , , , , , ,

'QUICK'

My first ever contribution to the Thursday Challenge.
Mitt första bidrag nånsin till Torsdags Utmaningen.

Theme - QUICK:

image136
©M.P (me!!)
'You try to keep up with little fish swimming in the water...'



Läs mer om , , , ,

Spöke & weimaraner i Winsford

Med respekt för min värd / plastbroder / privata taxichaufför så kommer alla inlägg härifrån norra England inkludera ett litet inlägg på engelska så att även han kan få en liten inblick i vad jag anser om min vistelse. För att läsa på svenska som vanligt skrolla, bara förbi den lilla rutan här nedanför.

At 8am the house-ghost decided I had slept enough and made some extra loud squeaks and creaks in the stair case. I thought I better not disturb an unresting spirit and got up. Had some luvely breakfast - marmite on brown toast and then hit the city ;)
So what do I have to say about Winsford. Sunny (surprisingly.. me did expect rain). Rather tiny indeed... And men in cars do love to honk the horn when they pass young ladies walking down the street - that would be me. Doing the walking - not the honking.. haha... Walking along the canal was nice, specially since I got company. The owner of Red Lion let his dog out and it decided to come along. Nice doggy. The giant piles of salt wasn't quite as über-cool as I expected but I enjoyed my walk in the sun. Boots had an adaptor - whoopdeedoo - I can now use my laptop. I don't think I would recommend Winsford as a major tourist spot. If people don't have a cool bro to visit like I do, they should probably head somewhere else.. ;) Still, Winsford might be small but than g.o.d for that map you drew me. It did save me from getting lost on more than one occasion. Sometimes I think I should not be let out on me own...lol..

Jag anlände till Liverpool igårkväll och där väntade 'taxin' som utlovat och jag fick en guided biltur till Winsford där Stooie bor. Vi passerade över river Mersey men vi tog bron och inte båten ;)



Jag var sjukt trött när vi kom fram efter att ha rest sen klockan 07.30 och vi satt och snacka en stund innan jag däckade i mitt urfina gästrum. Fast det var tur att jag hade ett täcke, en tjock filt och ett täcke till för jag insåg att jag återigen blivit van vid svenska varma lägenheter. Svepte in mig som en mask i den lurviga filten och sen under bägge täckena .. sen sov jag gott tills klockan 8 idag. Stooie är på jobb så jag underhåller mig själv tills han slutar kring 16-tiden. Då ska vi ut och äta riktig engelsk flottig pubmat - yum. Det var ett tag sen. Imorgon slutar Stooie kring lunch så då ska vi till Chester och sen på lördag så blir det turistigt i Manchester.

Dagen har jag spenderat med att vandra till shopping "kvarteret" som fanimej va stort för att ligga i en så pass liten stad. Hittade vad jag sökte - en adaptor som jag kan plugga i min laptop och lite annat smått o gott som Tré Semme shampoo (världens bästa) och linsvätska... På vägen hem gick jag längs floden för att ta en titt på saltbergen som Stooie pratat om och som är Winsfords industi. Jag slapp gå ensam. För när jag korsade parkeringen till puben Red Lion så släppte ägaren just ut sin hund, en ståtlig Weimaraner a la New Orders Blue Monday video. Och vovven beslöt sig för att hänka på. Hon sprang vid min sida hela promenaden. Jag väntade bara på att ägaren skulle komma brölandes och tro att jag försökte stjäla hans hund men icke. Där va jag ute och vandrade men en främmande jycke.. haha..

Tror att jag ska fixa mig en kopp kaffe till. Storbritannien är fan det enda landet i världen där Nescafé smakar riktigt gott. Fattar inte hur det kan komma sig. Gör jag pulverkaffe i Sverige vill jag nästan spy...

image134image135
image133



Om någon undrar varför jag pratar om ett spöke i den engelska texten så är det såhär att jag är ganska säker att huset är hemsökt. Speciellt efter att Stooie berättade att den förre ägaren dog inom dessa väggar. Ljuden som kommer från trappan är allt annat än vanligt hederligt knarrande trä. And that's a fact!


Läs mer om
, , , , , , , ,

Manchester nästa!

Nu ska jag krypa till kojs... varit galet trött hela dagen efter att en viss spattig katt väckte mig efter en natt med usel sömn... Nästa gång vi hörs sitter jag antingen på Skavsta flygplats (om jag hittar gratis wi-fi) eller också så befinner jag mig nån kilometer utanför Manchester hos min plast-broder Stooie...

...och här kommer en liten musikvideo speciellt tillägnad min kära systeryster som jag kommer att sakna såååååååååå... vassego:



okidoki... må gott allesammans... go natt! ♥


Läs mer om
, , , , ,

Packa liten kappsäck

Packningen nästan helt avklarad. Bara laptopen som ska pregas ner. Ska inte checka in nått bagage utan har bara min lilla ryggsäck som nog är magisk. För den rymmer verkligen hur mycket som helst. På vägen hem från Japan förra året så vägde min 60liters backpack 23kg - och ryggsäcken som är typ en fjärdeldel till storleken låg på stadiga 14,5kg... och kom konstigt nog hur lätt som helst in under sätet framför mig på planet.. Magic I say! ;)

Har kollat med Telenor hur jag klarar mig billigast undan under tiden i Skottland. Från och med imorgon klockan 19.00 är alla samtal och mms portförbjudna. Sms gäller. Annars får jag en rejäl nota trots att jag inte kontaktat en kotte. Stör mig verkligen på det där.

What else... äh kan inte komma på något.. skulle kunna babbla på bara för att fördriva tid men jag ska försöka hitta nått vettigare att göra tills jag ska iväg med missen till mamman.

Vad gör ni en dag som denna??



image132
Jag & min backpack


Läs mer om
, , , , ,

Himmel

Mitt första bidrag någonsin till Tisdagstema.
Dagens tema är "HIMMEL" vilket med en gång fick mig att tänka på bergsbyn Takayama i Japan där himlen var dag var ett nytt skådespel. Lågt liggande tunga moln och den bakomliggande solen gjorde att jag döpte Takayama till just "Molnens Stad". Så här är mitt bidrag till TIsdagsTemat:

image131
©M.P (alltså jag!) - Himmel i Takayama - Japan


Läs mer om , , , , ,

Shadow

Mitt första bidrag någonsin till Tuesday Challenge.

My first contribution ever to the
Tuesday Challange.

Theme: SHADOW

image130
©M.P - A passage between shadow and light


Läs mer om , , ,

Rastlös reslust

Slappar. Skönt att bara sitta i soffan och göra ingenting i väntan på att onsdagen ska komma. Jag och roomie glor på Starship Troopers - en väldigt b:ig film men lätt roande. Nu börjar jag dock bli riktigt rastlös. Fick äntligen tummen upp på mina intervjufrågor till c-uppsatsen. Whoop-dee-doo! Ska översätta dem när jag sitter på tåget till Nyköping i övermorgon. För tillfället pallar jag inte ens ägna dem en tanke. Än mindre ägna dem en blick.

Pixiekatten ska till mamma imorgon. Vet att hon kommer ha det supergottigt och bli bortskämd till tusen. Ändå jobbigt. Man saknar lätt det lilla livet. Innan hon ens är borta, haha...

Har förberett min laptop för 4 timmars tågresa och ca 4 timmars väntan på Skavsta flygplats. Alla episoder av Skins säsong 2... bra musik (bl a The Gutter Twins, IAMX och mgmt)...  och så har jag litteratur till c-uppsatsen som jag lånat som e-böcker på biblioteket... Matsäcken är planerad och inhandlad... arabiskt grovt tunnbröd med mozarella och grillad paprika.. pannkakor med solroskärnor och kesella vanilj.. en flaska grönt té.. kaffet köper jag ombord.

Packar gör jag imorgonbitti innan jag åker till mamma. För efter jag varit där så ska jag hem till syrran och lämna 5 st magneter som jag köpt på
Peter'sComics och säga hejsvejs på ett tag... Ska även hinna med snabbt kramkalas hemma hos Emma & Liza... så jag har att göra...

Ska se slutet av filmen. God kväll ♥

image129
Pic Source: www.bumpershine.com/wp-images/posts/skins_cast

Skins - nån mer än jag som diggar detta härliga gäng???


Läs mer om , , ,

KYOTO (07/05/06)

Ännu ett utdrag från M:s lilla röda.

image128
©M.P (alltså jag!) Varningsskylt från Shoseien - Kyoto.

KYOTO (07/05/06)
Tänk att ett så litet steg kan göra en så stolt. Som att ta sig modet och gå in hit ensam. Sitter på ett matställe och skriver. Jag har gått förbi massor av gånger på väg till och från mitt hostel. Och jag har sett folk äta udonsoppor av olika de slag och alltid blivit lika sugen. Men igår när jag tittade lite närmare så insåg jag att man beställde sin mat via nån automat vid ingången och sen vågade jag inte gå in för det verkade så... så stor risk för att göra bort sig. Mycket säkrare att t ex gå till ett sånt sushi-ställe där maten kommer rullande på band och man tar vad man vill ha... eller nånstans man vet finns en meny på engelska.

Men nu sitter jag här och de var busenkelt. Automaten hade knappar med bilder så jag tryckte på den som hade udonsoppa med friterade räkor på. Sen kom en liten biljett och den tog man till bardisken där man betalade och fick en liten flaggstång med en nummerflagga som var till för servtrisen när maten var klar. Vid alla bord står bringare med vatten eller grönt té, gratis är bra. Nu känner jag mig urdum för att jag inte vågat gå in tidigare. Det är jätte gott och stora portioner. Och maten kostade bara ¥550 - ca 30spänn. Ett kap.

Tittade någon konstigt på mig? Nej dem är japaner och japaner stirrar inte. De tittar hellre i golvet än på mig. Flinade någon? Nej inte det heller. Är det gröna téet gott? Nej, tycker fortfarande inte om det. Men dricker det ändå för anti-oxidanterna och nån gång ska väl smaklökarna vänja sig vid smaken... Får man sörpla när man äter sin soppa? Haha, ja så in i helvete! Ljudnivån när jag steg in var nästan öronbedövande av allt sörpel. Mycket lustigt!

Idag checkade 2 nya ensamma resenärer in på K's House. Den ena hamnade i mitt rum. Det är allt som krävs för att man ska känna sig mer hemmastadd. Att det kommer en ny som är mer vilsen än en själv och frågar om råd som om man vore nån expert. Eftersom jag var i Kyoto 2ggr förra året så hittar jag ju ganska bra och behöver inte springa runt med en karta i högsta hugg. Och det är så lätt att spela mer världsvan än man egentligen är. Det konstiga är att när jag satt där i rummet och gav lite tips så rann en del av min egen osäkerhet av mig. Kanske är det därför jag vågade ta steget in hit idag och äta min nudelsoppa...

Den nya tjejen bar sina nerver utanpå kroppen och jag förundrades över hur duktig jag tyckte hon var som reste ensam så nervös hon verkade. Plötsligt kände jag mig hur orädd som helst. Kände jag mig ganska kaxig om sanningen ska fram. Jag som en gång i tiden varit en sån räddhare - se på mig nu. Jönsar runt på andra sidan jordklotet på egen hand. Pratar med människor jag inte känner på mitt hostel. Jag som varit så blyg och tillbakadragen. Här kommer en annan del av mig fram. Personlig utveckling. En himmelsk drog.

Ska göra som japanerna och sörpla i mig min mat innan den kallnar. Sen ska jag ta en titt på Shoseien - en japansk trädgård som ligger här intill. I eftermiddag blir det en tur i shopping arkaderna men jag ska vänta med att handla. Ska ju tillbaka hit i slutet av min resa för det är så nära och bra till flygplatsen. Vill inte kånka på saker i 4 veckor. Det finns dock en annan anledning att gå till arkaderna. Där i smeten ligger ju Mr Young Men - världens godaste okonomiyaki! Dagens mål.. haha.. ♥


image126image127
©M.P (alltså jag!) Bilder från Shoseien - Kyoto.


Läs mer om
, , , , , , ,

Seglivad

Måndag och jag är ganska tom i huvudet. Sov jäkligt oroligt. Drömde en massa. Vaknade och kände mig inte det minsta utvilad. Mailade precis in intervjufrågorna (igen). Ska snart posta Tradera-grejor. Gå ner på stan och tjaffsa på Kicks eftersom mitt hår inte ens blev mörkbrunt av den svart/lila hårfärgen - det blev ingenting förutom att mina rötter fick en svag morotsnyans.. de bleknade alltså.. what the f*ck??? Men håret är iallafall nyklippt för syrran gick igång rejält med saxen igår och frisyren är i vart fall snygg även om färgen suger.

Svag stresskänsla i magen. Så mycket som ska hinnas med. Men jag längtar tills onsdag då jag sitter på tåget mot Stockholm. Kanske inte den smidigaste resvägen att flyga från Skavsta istället för Kastrup men å andra sidan blev tåg och flygbiljetter tur och retur bara 300spänn.. så jag klagar inte. Och jag gillar ju tågåkeri. Vad är erat favorit transportmedel..? Tåg, buss, bil, flyg, cykel.. fötterna? ;)

Tajm att få saker gjorda.

Fast jag är så trött i kropp och själ. Vaknade nog på helt fel sida idag. Men jag piggnar nog till. Har ju inte heller fått i mig mitt koffein ännu. Kan vara en anledning till segheten... oh well... time to go..

Ha de gott idag! ♥

image125
©M.P (jag!) Tågstationen i Kyoto - 2006 - Bara metall och glas!

image124
©M.P (jag!) Malmö Centralstation - 2008.. lite skillnad på stilar!


Läs mer om , , , , , , , , ,

KYOTO (06/05/06)

Tänkte att jag skulle ge ett annat utdrag ur min dagbok från Japan. Det är mycket underhållande för mig så här efteråt att läsa den och det finns ingen anledning till att jag inte skulle dela med mig. :) I det förra dagboksinlägget befann jag mig i Osaka, det var den 3:e maj och det var min första dag i Japan. Nu har jag förflyttat mig till Kyoto.

KYOTO 06/05/06
Sitter i tv-rummet på mitt hostel och dricker en iskall Kirin från dryckesautomaten. Den smakar så sjukt bra. Mina ben värker efter dagens utflykt. Känns som jag kommer somna med ölen i ena handen, pennan i den andra och dagboken i knät. Men jag står emot sömnen en stund till. Jag måste skriva.

I hela mitt liv har jag alltid haft svårt att beskriva människor som korsat min stig. Mestadels för att jag väntar för länge innan jag greppar en penna och minnet av dem hinner blekna. Men jag ska inte göra samma misstag nu. Jag befinner mig i detta sagolika land som på så många sätt inte känns verkligt just för att allting är så annorlunda från vad jag är van vid. Naturen och arkitekturen är verkligen som från en sagas land så att kalla Japan för sagolikt är inte att överdriva. Men det som är mest slående här är människornas vänlighet och gästfrihet. De tar sig sån tid för att jag ska känna mig hemma. Skulle någon från min värld (Europa) göra det samma? Det betvivlar jag.

Den kvinna som jag träffade idag gick från att vara en främling till en vän trots att hon säkert vara i samma ålder som min egen mamma. Men jag har aldrig träffat någon som henne och jag kände mig hedrad över att få tillbringa hela min dag i hennes sällskap. Jag träffade henne i Arashiyama. En plats utanför Kyoto som jag fått rekommenderat till mig av Kazuki-san. Honom träffade jag på Starbucks av alla ställen. Så här gick det till.

Igår när jag tog mig en latte och satt och såg ut över Kamo floden så började en japansk man i 30-års åldern prata med mig. Vi hade väldans trevligt där på uteserveringen och han erbjöd sig att guida mig runt Kyoto. Jag tackade ja för det är aldrig fel att få hjälp av en som är född och uppväxt på en plats istället för att följa en guidebok. Denna man var just Kazuki eller Kaz som han kallas av vänner. Kaz visade en massa tempel och Gion och berättade en hel del som jag inte fått veta annars. Som t ex att träskyltarna på tehusens väggar med ingraverade blommor visar hur många geisha och maiko som jobbar där. Det tror jag inte många turister här vet... ha! Kaz gav mig också tipset om Arashiyama och när jag på kvällen kom hem och slog upp området i Lonely Planet så läste jag att man kunde ta en båt dit från Kameoka vilket jag beslöt mig för att göra.

Båtturen på Hozu floden tog runt en 2 timmar och jag satt längst fram så jag hade utomordentlig utsikt både över den storslagna naturen och över roddarna. Speciellt en av dem snackade hela tiden och han måste varit himla rolig för hela båten skrattade konstant. Utom jag då som inte fattade ett barr. När vi kommit ca halvvägs så blev vi stoppade av en annan båt. Det var en flytande kiosk. Helt makalöst. Jag köpte inget men en kvinna bredvid mig bjöd mig på deras japanska slisk. Jag kunde inte tro det men det var mumsigt. Nån slags friterade vita degbollar på en pinne med sirap ringlad ovanpå. Fint av henne.

Väl framme i Arashiyama drabbades jag av en släng av ensamhet. Platsen var 'lovers paradise' - alltså i princip bara japanska par vart jag än tittade. Men jag gaskade upp mig och började vandra uppför berget mot parken med apor som jag hört så mycket om. Och det var när jag stannade för att beundra utsikten som jag mötte denna fantastiska kvinna, Yoshi-san. Och jag kunde inte skaka av mig känslan av att hon sänts till mig. Hon berättade att hon sett mig först på bron efter att jag hoppat av båten från Kameoka, men tappat bort mig i vimlet. Jag borde kanske blivit lite rädd och tänkt vilken galning som typ började följa mig. Men det fanns något över henne som lös godhet. Man blir själv lite knäpp här. Nån slags spirituell kraft tar lätt över en och man tänker i banor som inte fanns i ens huvud förr. Japan gör något med en. Speciellt när en person som denna kvinna kommer till en just när ens mod sänkts en aning och lyfter upp en igen.

Yoshi-san berättade att hon var helg tog sig till Arashiyama för att vandra på berget. Och hon undrade om jag ville slå henne följe på hennes tur över bergets stigar och Saganos dalar med bambuskog. Jag tackade ja. Och i nästan 5timmar gick vi tillsammans. Hon berättade om den koreanska mannen hon älskade och som var mycket sjuk. Och hon berättade om kvinnan han var gift med men som han lämnat för att komma till Japan och Yoshi och hur detta drivit kvinnan till vansinne. Hon berättade japanska sägner om hjortar och ibland stannade hon i tysthet och bara andades i flera minuter med armarna sträckta mot skyn. Hon var verkligen speciell. När vi till slut skiljdes åt så fick jag hennes nummer ifall jag kom tillbaka till Osaka där hon bodde. Då kunde jag komma och bo hos henne.

Förstår du nu vad jag menar kära röda lilla dagbok? Igår träffade jag Kazuki-san och idag Yoshi-san. 2 fantastiska människor. Jag har varit i Japan bara några få dagar och mitt intryck av folket kan inte beskrivas med ord. Det är med lätt och glatt hjärta (och mycket trötta fötter) som jag nu ska gå till sängs. Klockan är bara lite över tio men när man går upp klockan sex på morgonen och sen bestiger ett berg, då ser man fram emot sin sömn.

Oyasumi nasai - god natt på japanska!


image120image122
image121image123
Jag & Kaz vid Kiyomizu templet.. båtkarlar.. Yoshi-san..


Läs mer om
, , , , , , ,

Den skotska betongdjungeltelegrafen

Loggade just snabbt in på Facebook. Några mail hade anlänt där från några skottar som undrade om ryktet att jag snart kommer på visit var sant... de ville inte tro det förrän jag bekräftat att det inte handlade om vild ryktesspridning via djungeltelegrafen utan pur sanning. Det gör en lite glad att inse att en vecka innan min ankomst så pratas det redan om den. Och Stooie går runt och är nervös för att jag ska ha det tråkigt i Sleepyville2 och att hans värdskap inte ska vara till belåtenhet. Jag har flera gånger sagt att han ska sluta upp med såna dumheter som att oroa sig i onödan.. jag är världens lättaste gäst.. så länge röda mattan är framrullad och det står en bringare med Cosmopolitan i kylen så är jag alltid helt nöjd, haha.. ;)

Oj oj oj vad jag ser fram emot att komma bort. En liten 'working holiday'... uppsatsskrivning blandat med en gnutta sightseeing.. restaurangbesök.. pub crawls.. lite mer sightseeing.. och klättrande på Arthur's Säte.. kanske en teeny bit shopping för det måste man ju bara när man är på semester.. sen ska jag ju intervjua bildlärare och ta igen svunna tider (hela 2år) med gamla vänner och kollegor... Japp, jag ser verkligen emot att åka bort ett litet tag ♥

<< Skulle egentligen ha en finfin bild här på Arthurs Seat i Edinburgh men dumma bilduppladdaren verkar vara ur funktion.. oh well.. sånt händer.. >>


Läs mer om
, ,

Kalas

Vaknade innan klockan ringde. Skönt. Ljudet av en väckarklocka är en av de saker i världen jag inte är speciellt förtjust i. Mycket härligare att vakna av sig själv när man är redo. En väckarklockan är en ganska knäpp sak egentligen. Att en så liten pryl kan mötas av så mycket hat när det är man själv som satt vilken tid man ska gå upp, är ju inte dens fel. Men jag vet att jag hatar verkligen manicken när den ringer klockan halv 6 och man måste upp för att kanske ta ett tåg eller nått. Till en föreläsning i Kalmar tex... så många gånger jag varit nära att bara slänga den i väggen och skita i tågresan. Men så inser man ju att väckarklockan är ens mobbe som man fortfarande har ett år kvar på hos Telenor och att se den i smådelar insvetsade i väggen för att jag kastar så jäkla bra och hårt vore ingen höjdare alls. Men idag vaknade jag som sagt fridfullt skönt av min egen hjärna och kropp - och snabbare än tanken hade jag en katt vid min sida som ville ha kärlek. Och med det menas Mjau burkmat. Vägen till hennes hjärta går via magen och inte nån annanstans...

Oj, sen när man sitter här så kommer roomien in och fixar till ostbullar från Donau bageriet med kräftost åt en. Not bad at all. Vilken morgon! Det går apropå kräftosten ganska bra med min nertrappning av fisk och skaldjur. Igår avstod jag från sushiköp och tinade istället vegetariska canneloni som jag hade i frysen vilka inte var fy skam. Men en liten klick mjukost blir nog en av de sista sakerna jag avpoletterar.

Om en stund ska jag traska hem till mamman som fyller år idag. Förberedde efterrätten så fort jag vaknade så den är redo att packas ner och stoppas i frysen hos mamma. Har ju inte följt något recept så jag är grymt spänd på hur den kommer att smaka. Ja det är ju födelsedagskalas idag. God mat, efterrätt och sen tårta och kaffe. På måndag och tisdag ska jag nog hålla en sopp- och fruktdiet för att rensa kroppen lite efter dagens bomber. Vet ju redan att när man har semester så slinker det ju ofta ner lite mer godsaker än vanligt och jag vill inte komma hem från 2 veckor i Storbritannien som en boll... men jag ville inte heller va en boll redan när jag kommer dit... ;)

Satt och kollade bilder igår kväll och Chester ser så himla mysigt ut.

Oups, klockan är snart elva. Time to get ready for some bday celebrations! ♥

image117
Är du vaken än??? Feed me dammit! ;)


Läs mer om
, , , ,

Osaka (03/05/06)

Bestämde mig till slut för att stanna inne ikväll. Drar ju till Storbritannien nästa vecka och som student är man ju inte den rikaste direkt. Så jag kände inte för att spendera pengar ute här när jag behöver dem bättre där. Klarar att tillbringa en lördag hemma. Kollade just färdigt på alla Scrubs-avsnitt och tro't eller ej men samma dag jag ser det sista avsnittet så börjar dem gå igen efter hur lång paus som helst. Tyckte det vara lite spooky men såklart gött som tusan. Men, detta inlägget ska inte handla om min lördagskväll i lägenheten. Utan i brist på annat att underhålla mig med så letade jag fram min resedagbok från tågluffen i Japan 2006. Jag skrev den ju av en enda anledning och det var att en dag dela med mig av erfarenheterna och mina tankar under resans gång. Tror idag är dagen jag börjar med det. Resedagboken är skriven på engelska eftersom jag bodde i Edinburgh på den tiden och jag gjorde allt på engelska för att helt enkelt förkovra mig i språket dagligen. Jag kommer naturligtvis översätta för er men om det ibland blir lite 'svengelska' så snälla ha överseende. Here it goes...

OSAKA 03/05/06
Dag 1.

Så här sitter jag. På egen hand. Dricker en latte på något som heter Excelsior och som liknar Starbucks på pricken. Jag är ensam men utan att känna ensamhet. Jag undrar hur det kommer sig. Jag är så långt hemifrån och omgiven av människor jag inte känner och som jag inte kan förstå. Jag hörde någonstans att kommunikation är nyckeln till allt. Att något är nyckeln till 'allt' är i och för sig aningen luddigt men jag tror att jag brukade hålla med ändå. Att kommunikation för samman människor - håller uppe civilisationer - nått sånt. Men idag, just nu, är jag inte längre så säker. Jag tror att godhet också kan vara en nyckel.

Här i Japan är jag en outsider. Jag är så annorlunda från dem. Och det händer att de stirrar. Det är en konstig sak att vara den ut-tittade. Men jag känner mig så omhändertagen. Som idag när 2 äldre damer köpte en inträdesbiljett till Osakas slottspark åt mig. De kom fram till mig där jag stod aningen förvirrad för att jag inte visste vilken av de 3 köerna jag skulle ta. De stack biljetten i handen på mig och knuffade mig lätt framför sig samtidigt som de bugade. De sade ingenting. Nog väl medvetna om att jag inte kunde ett ord japanska. Men de fnissade tyst med händerna för sina munnar. När vi kommit in i parken så tackade dem mig. Jag kunde inte tro mina öron. Arigato kunde jag ju men innan jag hann säga det så hade dem redan tackat, bugat och traskat iväg. Det var en så fin upplevelse. Ett underbart första intryck - även om det är andra gången i Japan - men du fattar vad jag menar lilla röda dagbok.

Det skedde mig något liknande igår när jag skulle ta mig till mitt hotel, Raizan South. Jag följde vägbeskrivningen som jag printat ut från Hostelbookers men där sades det ingenting om vilken utgång man skulle ta från tågstationen. Det stod bara hotellet ligger en 3 minuters promenad från Shin-Imamiya stationen här i Osaka. Fast när det finns ca 6 olika utgångar åt 4 väderstreck och lite till ja då kan hotellet ligga precis vart som helst. Till på köpet öste regnet ner. Och då snackar vi tropiskt skyfall. Hade ingen större lust att gå fel. Så jag gick in på ett annat hotell och frågade. En ung kvinna som jobbade där pratade lite engelska och ni kan inte tro vad hon gjorde. Hon hämtade ett paraply så att vi inte skulle bli alltför blöta och följde mig sen hela vägen till mitt hotell! Som om en sån sak någonsin skulle hända hemma. Skottar må va trevliga och hjälpsamma men inte i närheten av japanerna.

Jag har en bra känsla i magen. Jag är självfallet fortfarande rätt nervös och stundtals undrar jag vad fan jag gett mig in på. Här sitter jag nu. I Japan, Och i ca 4 och en halv vecka ska jag nu tågluffa runt här ensam. Vad händer om jag får panik och vill hem? Om jag blir så ensam att var dag blir en enda lång pina? Jag kan ju inte språket och efter vad jag minns i fjor så kan dem inte många ord engelska om ens några alls.

Jag kan inte tänka så. Jag har ju fjärilar i magen och ett urfånigt flin på läpparna hela tiden. Har bett japaner ta foto på mig bland annat vid Osakas slott och jag ser galet glad ut. Lycklig.

Jag ska dricka upp min latte och sen vandra vidare. Det är hett ute. Regnet försvann lagom tills jag kom. Måste köpa solskydd. Dem säljer Kanebo för typ 10spänn. Helt sjukt. Syrran kommer bli till sig när hon får veta.

Shit jag är i Japan. Ensam. Nyp mig!


image114image115
image116
Bilderna © M.P (alltså mina).
Osaka Koen överst och här ovanför utsikten från mitt fönster på Raizan.


Läs mer om
, , , , , ,

Balkongsommar

Jag och Quidy tillbringade hela eftermiddagen på balkongen. Det var rena sommarvärmen där. Mer än 2 timmar senare känner jag mig lite varm i hyn. Kinderna är sådär friskt röda. Sola är gött. Speciellt i aprilmånad! ♥

image112image113

Nu dricks det en liten sommardrink. Gin, svartvinvärsjuice, tonic, färsk lime och is. Mumsig. Vet inte vad som händer ikväll. Klubb Uniform spelar i Vinylbaren på KB. Quidy o Co ska på spelningen där men inte stannar efteråt och jag hittar inte Maria i någon av Malmös vrår. I och med var skolpraktik så försvinner hon från jordens yta några veckor. Spelar mig ingen jätte roll om jag inte kommer till KB. Diggar inte stället längre men det hade varit kul och få se töserna DJ:a. Har ju missat varenda gång förutom på deras egen nyårsfest. Oh well... maybe next time.

Nu ska jag tvätta ur hårfärgen. Det ska bli svart-lila men ser mer jätte rött ut.. dammit..


Läs mer om
, , , , , ,

Inför Nordengland

Fick mail från Stooie idag och han hade en ganska bra plan redan klar för vad vi skulle kunna hitta på nästa vecka. Gött att det finns fler planeringsfreak än jag. Det har varit svårt att lämna tyglarna åt honom och låta honom vara värd och guide. Jag vill ju helst ha full koll själv. Ett under att jag inte redan rutat in mina 4 dagar där. Han har fått sköta det och jag hade bara ett enda krav och det var att i Manchester så är det jag som bestämmer. Så idag ska jag lattja runt lite på nätet och se om jag kan hitta nått spännande. En sak är ju redan klar. Ett besök på Dry Bar och spana efter New Order. Autograf på magen. Skämt åsido. Det kanske blir lunch där, nersköljd av ett par G&Ts. Kanske fotosession med Peter Hook om han skulle finnas på plats. Han är cool.

Stooie bor ju i Chester eller Cheshire eller nån annan liten brittisk håla på C. Går också under namnet Sleepville2 eftersom han fastslog att hans hemstad var ungefär lika händelsefattig som Nybro. Bodde ju där ca 16månader om någon missat det och online fick Nybro smeknamnet Sleepyville. Ganska lustigt dock att jag under min korta tid där fick besök från England, USA och Japan. Tycker det är en rätt lustig tanke att min vän Yuya i Tokyo har foton på bland annat lilla Nybro glasbruk på sin Facebooksida. Han var begeistrad över denna småstad. Och jag hatade den som pesten... rätt häftigt vad ens kulturella bakgrund kan göra. Iallafall så tycker ju jag att det såklart ska bli kul att se Stooies hemstad även om det är en håla. Allt som inte är hemma är nytt och allt nytt är för mig spännande. Jag googlade bilder på Chester och måste säga att det ser döfint ut. Gammalt. Lite som York. Tror det blir hur bra som helst! ♥

Nu ska jag göra mig iordning för dagens gångtur. Ikväll skulle det egentligen vara teater men den blev inställd på grund av sjukdom. Skitstörigt. Ska dock göra iordning efterrätten till mammas kalas imorgon. Eget påhitt efter mina två personliga favoriter. Italienska
Tiramisu möter skotska Banoffee Pie. Blir det bra så postar jag recept på min blogg - blir det inte bra så glömmer vi historien!

Ha de gott!

image111
När Tokyo mötte Nybro - september 2007


Läs mer om , , , , , ,

Onsen & Sento - japanska bad

Japan har en mycket stark badkultur. Denna tog sin början förr i tiden när de japanska hemmen inte hade några badkar. Människorna gick då till ett allmänt badhus i kvarteret - ett s.k. sento - för att tvätta sig och möta grannar. Trots att de flesta hus och lägenheter i Japan idag har badkar eller dusch så är det fortfarande en stark tradition att besöka ett sento. Det är lika mycket en social sak som för att gå dit och bli ren.

Badhusen i Japan är nästan alla uppdelade så att män och kvinnor badar i skilda avdelningar och det är naket som gäller. Skulle någon västerlänning komma insvassande i baddräkt så skulle den personen mötas av vilda protester från personalen. Antagligen även en hel del fnitter från de andra besökarna. En japan skulle aldrig begå detta misstag. Baden i sig är inte menade som tvättställe. Här ligger man och slappnar av och njuter. Tvål är absolut förbjudet i badområdet.

Skillnaden mellan sento och onsen är att vattnet i det senare kommer från en naturlig varm källa. Och dessa ska ha en speciellt bra inverkan på ens själ och kropp. Det finns vissa platser i Japan som är kända för sina onsen, bl a Beppu som har otaliga eller Dogo Onsen i Matsuyama på ön Shikoku som är en av Japans äldsta. De flesta onsen är en del av ryokan, som är traditionella japanska Inn, d v s ett slags hotell. Men det finns allmänna också där man betalar inträde som på ett svenskt badhus. Reglerna skiljer sig lite och för den som undrar hur det går till på ett onsen så kommer här några tips.

INSTRUKTIONER FÖR BAD PÅ ONSEN ELLER SENTO
1) Klä av dig helt i omklädningsrummet och placera dina kläder i den korg du fått av personalen eller som finns tillgänglig i omklädningsrummet. På många platser finns små skåp att låsa in värdefulla tillhörigheter, dock inte överallt. Lägg även den handduk du fick tilldelad i din korg. Ta inte med korgen till badområdet. (I Japan är tatueringar än idag något man förknippar med Yakuza och på vissa onsen måste dessa döljas innan man får träda in på badområdet. Var noga att berätta för personalen om du har tatueringar så slipper du pinsamheter precis när du kanske är på väg ner i vattnet.)

2) Lämna din korg i omklädningsrummet. Många japaner tar med sig en liten handduk in på badområdet. Denna kan man ha till att dölja sina privata delar när man går i eller ut ur vattnet. Doppa den dock inte i vattnet.

3) Innan man stiger i vattnet är det dock viktigt att tvätta av sig. Det finns ett litet område för detta med kranar och små baljor. Ös vatten över dig med baljan.

4) Stig försiktigt ner i badet. Japaner är mycket respekterande mot andra och stiger alltid i utan att skvätta. Stig så tyst du kan. Detta kan dock vara svårt eftersom vattnet kan vara mycket varmt, ca 44 grader. Det är ok att grimasera så mycket man vill. Anser du det vara för varmt så rör dig så lite du kan under tiden du är i vattnet, ligg stilla.

5) Om man vill kan man tvätta sig med tvål och shampoo i tvättområdet och sen gå in i vattnet ännu en gång. Många japaner gör denna procedur. Se bara till att inget tvål hamnar i badvattnet. Under tiden du tvättar dig så sitt på en av de små stolarna som finns vid din kran. Tvål finns på de flesta onsen så man behöver inte ta med. Var noga med att skölja rent området där du tvättat dig.

6) Efter att ha tvättat dig så stig ner i badet igen. För att mineralerna i vattnet ska ha full effekt så tvätta inte av dig efter att ha badat igen.


image109
Onsen på Nakanoshima.
Pic Source (eftersom kamera sällan är tillåten på badområdet):
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/41/Onsen_in_Nachikatsuura


Läs mer om
, , , , ,

Historien om fixeringen vid Japan!

Jag hamnade i Japan första gången helt oplanerat år 2005. En vän, Gaby, i Edinburgh (bodde där då) hade fått ett stependium via Edinburgh University och skulle dit och jobba. Gaby övertalade mig att hänga på för att hon ansåg det roligare med lite sällskap eftersom det jobb hon skulle göra inte skulle uppta hela hennes vistelse.

Innan dess var Japan nog inget land som jag funderat så mycket över. Jag tänkte väl på Tokyos neonljus och sushi - nog inte mycket mer än så. Men det ändrade sig i princip i samma sekund som jag klev av planet på Kansai International den 17:e mars 2005.

Vi tillbringade mestadels av tiden i Kansai regionen; Kyoto, Nara och Mt Koya där vi bodde i tempel. Det visade sig att en kompis från Australien som varit utbytesstudent i min gymnasieklass 10år tidigare numera bodde i Tokyo så vi hälsade på där med. Just skillnaden mellan det traditionella Japan och det moderna Tokyo var det som etsade sig fast hos mig. Hade den mest bizarra söndagen någonsin i mitt liv. Först Harajuku-ungdomarna som poserade för våra kamror i sin galna utstyrsel. Sen de dansande rockabilly snubbarna. Och till sist eftermiddagsrave i Yoyogi parken. Det var svårt att förstå att bara några dagar tidigare så hade jag bott i ett tempel och varit uppe klockan halv sex på morgonen för att meditera. Att bo hos munkarna I Koyasan var det bästa jag gjort. Så fridfullt. Jag fann en sida hos mig själv som jag inte trodde fanns. Den spirituella delen av mig fick liv.

Året efter var jag tvungen att åka tillbaka och tågluffade då runt ensam. Att ta sig fram via Shinkansen är något jag uppmanar alla att ha som mål. När dessa tåg drar fram genom landskapen likt en gepard på savannen så sitter man mållös. Det är en underbar känsla. Ibland planerade jag in dagsutflykter som låg onödigt långt borta bara för att få åka mera tåg! :)

För vart stop blev jag mer och mer förälskad. Trodde inte det var möjligt men så skedde. Jag kände hur jag fick Japan i blodet och visste att nu var jag hooked för alltid. Detta land skulle bli en drog. Under de 5 veckor jag var där upplevde jag bara frid och var inte rädd en enda gång. Träffade så mycket fantastiska människor. Japaner är definitivt inte ett perfekt folk. Det är ett mansdominerat samhälle med sina problem. Fast den respekt som jag upptäckte fanns människor emellan var just en sån sak som jag anser oss ha förlorat här i väst. Vi beter oss som svin mot andra. Men inte i Japan. Där bugas det t o m varenda gång tågpersonalen går in eller ut ur en tågvagn med sin lilla kioskkärra. Helt otroligt!

2007 begav jag mig till SydKorea på ännu en liten tågluff. Men jag klarade inte av att vara så nära Japan utan att åka dit. Så efter ca 3 (fantastiska!!!) veckor i Korea så tog jag en 12 timmars färja från Busan över till Shimonoseki i Japan. Jag hade bland annat turen att vara i Japan lagom för Gion festivalen, verkligen några galna dagar. Hade också mitt första Virtual Tourist möte på en underbar Izakaya (japansk pub/restaurang) i Kyoto och upplevde en filmaktig romans med en man från San Fransisco i Hiroshima. Det var verkligen en toppenresa. Jag tror att det till stor del berodde på att jag vid detta laget kände mig rätt hemma och trygg i landet. Hade också lärt mig lite japanska vilket underlättade kommunikationen avsevärt. Japaner och engelska = no chance in hell!

Besökta platser 2005♥♥
Kyoto, Nara, Koyasan & Tokyo
Besökta platser 2006
Osaka, Himeji, Kyoto, Kameoka, Arashiyama, Shimonoseki, Hiroshima, Beppu, Usuki, Hakata, Nagasaki, Kamakura, Tokyo, Nikko, Takayama, Osaka, Matsumoto & Kobe
Besökta platser 2007
Shimonoseki, Hiroshima, Miyajima, Tokyo, Takayama, Kagoshima, Sakurajima, Matsuyama, Osaka & Kyoto

Ja så gick det till när jag av en händelse utvecklade en innerlig fascination för Japan för några år sedan. I år blir det ingen resa dit och det känns konstigt när jag varit där 3 år i rad. Men jag är inte den som sörjer alltför mycket för i år blir det ju Kina istället! ♥

image106image107image108


Läs mer om
, , , , , , ,

Reinventing Me!

Japp bloggen har ändrat utseende en aning och bytt namn. Jag gick i mina funderingar och tänkte att även om PixieKatten varit mitt internet-alias en mycket lång tid så är det kanske inte ett kanonbra namn på min blogg.. Man vill ju inte att folk vid första anblick ska tro att bloggen handlar om rollspel och katter... Och eftersom ämnet ofta är tiden i Edinburgh vs Japan vs allt jag har på hjärnan just för tillfället så kan jag bara önska Pixiekatten-namnet godnatt och hälsa er välkomna till 'När Buddha käkar Haggis!' ;))

Ha en god dag! Nu ska jag ut i solen!


Mer om
, , , ,


Friday Hitlist

Är aningen trött i huvudet eftersom koffeinet är på g i min kropp men ännu inte hunnit verka med sin fulla kraft. Ett par klunkar till så ska jag nog kunna påbörja dagens pyssel med c-uppsatsen. Men inte än. Inväntar det där lilla 'pinget' så säger att nu är jag vaken och fit for fight! Tills dess varför inte fördriva tiden med en liten fredagslista. Solen skiner och helgen står och rastlöst trampar och vill att arbetsdagen ska va slut och att skolklockorna ska ringa ut så att de som inte ska jobba imorgon eller på söndag kan börja njuta och ha de gott. Till er som har ett jobb att sköta även under helgen kan jag bara ge en upplyftande liten applåd. Jag vet hur det är att knega när andra latar sig och man förtjänar fan en eloge! Folk som ska på caféer eller puben eller in på Konsum för frukostfrallor tar en lätt för given. Och detta resonemang tar mig direkt till min lista där jag börjar med The Hits (som listas i ingen speciell rankning utan alla är lika bra)!

+ Weekend warriors: alla som jobbar på helger!
+ Bloggar som låter:
glad att fått till musik på min!
+ Födelsedagspartaj:
mamma hyllas på söndag!
+ Resfeber:
Edinburgh - Kina - sen Edinburgh igen!
+ Teater:
har fått fribiljetter till lördagkväll: yay!
oo 'bubblare' oo: solen, så klart!

Men en lista är aldrig komplett utan en motpol. Ett plus har sitt minus på andra sidan och såklart vandrar man inte livets lilla väg utan att även hitta saker man tycker är jädrans illa. Så här är The Shits (inte heller i någon speciell ordning).

- Kol: att ha en sjuk förälder är tärande ända in i märgen!
- Försvinnandet av Engla: hemskt hemskt hemskt!!
- Konsum Nära: som är så dyra att det är löjligt!
- C-uppsats: att skriva vetenskapligt är inte min grej!
- Pollen: snart börjar nysningarna och den jä-la klådan!

Japp... det var det. Nu ska här ätas frukost och sen ska dagen sparkas igång så att  sysslorna blir gjorda så att friheten kan åtnjutas. Hur ser er egen dag ut gott folk? Några planer ännu?


Läs mer om
, , , , ,

Hemlängtan

Jag börjar faktiskt bli lite nervös. Det låter fånigt. Ska ju bara till Eddan. Men det är länge sen jag var där och mitt liv är så annorlunda nu än när jag flyttade därifrån. De sista månaderna där söp jag genomsnittsvis 5-6 dar i veckan.. det bara blev så.. bar, klubb och restaurangvärlden är sån. Vi var alla en bunte ungt folk med mer pengar än vad som kanske ibland är bra för en... dricksen var en extra lön.. det fanns aldrig en eftertänksamhet.. det var vår vardag.. ibland slutade vi festa en timme innan vi skulle vara på jobb.. från efterfesten direkt på morgonpasset.. När jag tänker på det så känns det så främmande. Nu sitter jag här halvvägs mot läraryrket.. festar nästan aldrig längre.. inte för att jag kanske inte vill.. det är svårt att säga.. Men jag tror mer det är för att Malmö ärligt känns som en piss i Mississippi och min skalle kräver en bättre scen.. så istället för besvikelse när jag inte uppnår önskad fix så serverar jag mig själv lugna kvällar.. Jag vet att många inte förstår det.. men jag tycker det är så skönt att bara få vara.. mina tankar har under en lång period inte varit mina.. på något sätt är det som att lära känna sig själv igen.. och var gång jag stannar inne och undanhåller mig själv jakten på 'en kul kväll' så känner jag att jag vinner ännu ett slag.. får tillbaka ännu en bit av mig själv.. På senare tid har det blivit bättre.. Jag känner att min isolering har ett slut.. Den har varit självvald men det till trots så ska det bli fint att ta mig ur skalet.. spräcka muren.. Jag kan våga vara jag igen.

Det är här nervositeten kommer in. Fast nervositet är fel ord. Förväntan och spänning är mer korrekt. Det som finns inom mig är lite den känslan som ett barn har dagen innan sin födelsedag. Jag ska tillbaka till Edinburgh och få anar nog hur härligt det ska bli. Hur mycket jag längtar. Spänd som en fjäder och inom en kort framtid ska jag få släppa taget och få slappna av igen. Jag behöver inte längre hålla saker inom mig. För det gnager i mig konstant och jag har så svårt att slappna av och bete mig 'normalt'. Det är svårt att ignorera vad ni skulle kalla hemlängtan.

Jag vet att många tror att jag vill tillbaka dit för att återuppta min gamla livstil. Det är inte så. Jag vill bara hem. Ibland måste man lämna saker bakom sig för att inse hur mycket man saknar dem. Ibland måste man lämna en plats för att inse att det är där man hör hemma. Jag saknar att se Edinburgh Castle uppe på sin kulle.. jag saknar att vandra genom Old Town och se Arthur's Seat sakta dyka upp bakom hustaken innan berget till slut intar hela min vy. Jag saknar att kunna köpa en G&T utan att bli ruinerad. Och mest av allt saknar jag jargongen människorna emellan.. The banter.

Det är en märklig känsla att vara svensk och bo i Malmöstad som man flyttade till i 17-års åldern men att inte känna sig ett dugg hemma. Det är därför jag redan nu går med lite fjärilar i magen och smått lyckorus. I nästa vecka är jag i Edinburgh igen. Och jag ska jobba där i sommar efter hemkomsten från Kina.

2008 är verkligen ett år som heter duga. Tänk att det kändes redan på tolvslaget på nyårsafton... att detta året skulle bli bra.. en vändpunkt.. Eller var det kanske mitt jävlar-anamma som återvände till mig den natten. Kanske är det inte 2008 i sig som är bra som fan utan kanske är det jag? Det är jag själv som satt alla hjul i rullning.

Betryggande tanke att jag slipper sätta min tillit till ödet. Är hellre min egen lyckas smed.

image102image103
image104image105
Och inte att förglömma.. den 23e maj kommer Gaby på visit!!


Läs mer om
, , , , , ,



Musik på bloggen!

My blog rocks!

Really!


Läs mer om
, , ,

Linslusen

Varm i ansiktet. Varit ute och gått - rakt rakt rakt - man kommer långt om man bara går dit näsan pekar. Det var skönt som fan. Och nästan ännu skönare var det att äta middagssoppan på balkongen och sen bara ställa ifrån mig tallriken och lägga mig till rätta i soffan som står där. Varm i ansiktet. Kanske till och med lite lätt brun. (Yeah right).

Ikväll blir det mera arbete på de jä%#la intervjufrågorna till c-uppsatsen. Fortfarande för mycket 'jag' i formuleringarna. Fjärde gången gillt förhoppningsvis. De måste vara bli klara innan helgen. Klara för sitt öde nästa vecka. Mitt kära Edinburgh - snart ses vi igen!

Dags att ränna ner till tvättstugan.

Känner mig nannig. Måste va all sol.

image101
Linslus eller vad? Haha..


Läs mer om
, , , , ,

Bunny & the Buddha

Inatt när jag inte kunde sova så låg jag och funderade på ett av samtalen jag och Ushiri hade igår. Och så gled tankarna in på en idé jag har till en tavla. För en tid sen så hade vi 'art investigation' på högskolan. Man skulle välja en ism eller konstnär att fördjupa sig i och göra ett verk enligt detta sätt att måla. Jag gjorde ju då den där hästkarusellen a la Malevitj. Kul arbetstillvägagång. Och jag fastnade mycket för det kubo-futuristiska sättet att måla. Så jag har en idé att göra en kubo-futuristisk Buddha att ha i min meditationsvrå. Den går vidare i den Japan inspiration som jag inte kan skaka av mig men samtidigt ett litet steg längre. Ett test til min förmåga. Hur förvandlar man en tjock avslappnad Buddha till en metallisk kantig figur som även ska ha rörelse i sig? Spännande tanke (tycker jag)!
But steal this idea and I will kill you!


I alla fall... när jag satt och skissade på min Buddha så kom jag att tänka på att det ju är en himla tur att det är just Buddha jag försöker avbilda. Jesus hade också varit lugnt.. Så även Vishnu.. men sen finns det ju vissa vars avbildningar man gör belönas med dödsstraff.. Jag satt och funderade på detta medan en mediterande figur tog form på mitt papper. Jag är glad att jag får behålla livhanken efter att publicerat resultatet av min skiss här på min blogg.

Och eftersom jag aldrig låter någon gå ovetande och undrande efter att ha spenderat några minuter på min sida så kommer även (den ännu ofärdiga) färgkluddskaninen från gårdagens session att få en liten plats i dagens första inlägg.

image99image100
Är det bara jag eller ser stackars Buddha inte ut att lida av harmynthet? Måste va för att jag fortfarande hade kaninen på hjärnan ;)

Tajm för frukost. Nån som provat Kalles Banankaviar by the way?? Inte för att det är det jag ska ha på mackan... jag ska ha banan i filen och cream cheese på en knäckis eller två. Och så 2 mega muggar kaffe. Det borde få igång mig lagom till min tvättid.


Läs mer om , , , , , , ,

Att färgsätta en monokrom värld

På morgonen pysslade jag med intervjufrågorna till c-uppsatsen. Igen. Det är svårt att finna den vetenskapliga jargongen som ska genomsyra arbetet. Jag lägger så lätt in min egen stil. Mitt sätt att säga saker. Försöker färga en text som ska ha en kulörslös yta. Platt och tråkigt ska den vara. Hur kan de ens begära det av någon som ska bli bildlärare och vars största intresse är att försöka sätta en klick färg på ens grådaskiga omvärld...

På förmiddagen var jag ute i solen och postade Tradera-saker och passade på hemvägen på att gå inom Pildammsparken och fördriva tiden med en annan favoritsysselsättning.. dagdrömeri.. När man är ute och traskar i varmt solsken så känns världen alltid positiv och dagdrömmarna nästan sanna.. Jag kan aldrig låta bli att gå och le åt min egen tometebolycka som är mina dagdrömmar.. Illusioner kan vara fina så länge man vet hur man tar sig ur dem tillbaka till den riktiga världen...

På eftermiddagen målade jag, pratade, drack kaffe och hade en mycket god stund hos en gammal men ändå ny vän, kamrat  eller bekant eller vad man nu kallar någon som man en gång kände men som man inte träffat på urlänge men som man ändå tycker väldigt bra om. Man har ju ovanan att vilja sortera allt och alla i fack men ibland räcker inte ordförrådet till. Hur som helst var det roligt att sitta och kleta färg på en duk medan orden sprudlade i luften och jag samtidigt insåg att abstrakt måleri inte är för mig. Min hjärna vill ha former. Den rent utav kräver det. Till slut blev färgen kaninöron. Så jag målade en kanin. Sen mer eller mindre sprang jag hem. Nästan mitt i en mening... Fick panik över de förbannade intervjufrågorna.

Nu på kvällen åt jag mackor och kollade på Scrubs efter att jag till slut gett upp och insett att bättre intervjuförberedelser än så blir det inte ikväll. Man ska veta sina gränser. Finns ingen anledning att jobba ihjäl sig över saker som behöver vila för att lossna i ens medvetande.

Min roomie har fått en stalker. Han flinar åt det men jag tror hon är galen. Tur hon inte bor i Skåne för då hade jag låst ytterdörren med kedjan och kanske till och med spikat för brädor. Riggat minor på balkongen. Man kan aldrig akta sig nog för stalkers.

Tips på lugn och skön sovmusik:




Läs mer om
, , , , , ,

Tänk om det gällde dig!

Du är liten. Bara ett barn antagligen. Försvarslös. Ett slag i nacken. Men du tuppar inte ens av. Möjligtvis gjorde det dig aningen groggy. Men du känner ändå hackan borras in i dig. Du känner någon ta tag i dig och börja slita av dig din hud. Jag tror att du skriker. För ditt liv. På hjälp som aldrig kommer.

Men nu gäller det inte dig. Eller nån annan människa. Så då är det ok.

image97
Pic Source: www.animalrescueblog.org

Eller är det verkligen ok?

Dagens första blogginlägg går återigen till förmån för de som inte kan be om hjälp själva.

Vill du skriva på en insamlling mot Kanadas sälslakt? Gör det
HÄR!

Har du en peng till övers? WSPA tar gärna emot den...

Eller vill du skriva en kommentar till en i mina ögon mycket sjuk person som förespråkar djursex i sin blogg på Nöjesguiden av alla ställen - Gör det här!


Läs mer om , , , , , ,

Djurrätt eller djur på spett?

Kan inte säga vad jag drömde om inatt. Vad det än var så triggade det min tankeknöl och när jag vaknade imorse så kunde jag inte sluta tänka på varför vi människor anser oss ha rätten att stå över andra levande varelser. Och ju mer jag tänkte på det desto mindre kunde jag egentligen förstå denna hierarki. Så många säger alltid att människan är ett djur och att det är naturens lag. Evolution. Starkast vinner. Det handlar om överlevnad. Ett argument som jag anser står och faller i en värld där vi redan vänt upp och ner på alla odds. Vi ser till att skogar försvinner, våtmarker surnar, haven dör av syrebrist, luften är på många platser hälsovådlig av avgaser... Vi tvingar djur jönsa runt på cirkusar för vårt nöjes skull... och snälla alla, försök nu bortse från våra "snälla" svenska cirkusar.. Det finns faktiskt en värld därute som inte lika oskyldig och fin som ni vill tro. Som att man tex skjuter aphonor för att ta ungarna och sen tvinga dem uppträdda på nöjesplatser i bla Thailand.. I en tid som denna känns "människan är i grunden bara ett djur som alla andra djur"-snacket bara skrattretande. Är det något vi inte är, så är det bara ett djur. Vi har ett val att göra rätt men väldigt få utnyttjar detta val.

Jag brottas ofta med val jag gör. Som att jag efter flera år som vegetarian började äta fisk igen och även om jag aldrig köper hem kött själv utan är en storkonsument av Quorn och Hälsans Kök så kan jag äta det ibland om det bjuds t ex hos mamman. Men det kan ge mig världens ångest efteråt. Så jag har bestämt att eftersom 2008 på många sätt redan varit året då jag tar itu med saker som inte känns rätt så ska jag även reda ut denna tvist i mitt inre. Projekt nertrappning har börjat. Ja att inte äta kött alls kommer inte vara problemet. Att jag ibland tuggar i mig nån köttbulle eller en kycklingbit är ren och skär slapphet. Lätt fixat. Problemet ligger i att jag verkligen älskar fisk och skaldjur. Sushi... mmmmm!!! Men jag måste leva så som jag vill lära andra. Det går inte att klaga på pälsindustrin eller djurförsök eller tjuvskytte och sen dela ut moralkakor och efter det gå hem och vräka i sig en 15-bitars sushi-tallrik från ett hav som utfiskas eller håller på att dö eller där delfiner slinker med för att jag vill ha en fin bit röd tonfisk på min risbit! Djur som djur! Idag har jag gjort mitt val. När ska du göra ditt?

Länktips:
Djurens Rätt
- stöd dem eller få tips på hur du kan hjälpa till.

Panda Passport
- Stötta WWF med nåkra enkla kick när du har tid.

World Society for the Protection of Animals
- behöver 10miljoner underskrifter.. hjälp dem!


image95image96
Svart eller vitt... Vem satsar du dina pengar på? Eller kanske hundgryta för matlådan till jobbet? Ny innebörd för "doggiebag"...

(Pic Source: http://www.wspa-international.org/)



Djursex är tillåtet i Sverige. Imorgon håller politikerna val i några djurfrågor. Frågan är inte ens uppe. Mailar dem via Djurens Rätts Hemsida och kräv ett förbud. Skriv på och maila HÄR!!



Läs mer om , , , , , , , , , ,

Tillbaka till Det Blå Huset

Fick mail från Layla idag. Sommarjobb är fixat. Ska jobba under Edinburgh Fringe på mitt gamla jobb. Fan va roligt!! Är så sjukt glad och uppspelt nu. Kommer knappt va i Malmö alls denna sommaren. Plötsligt känns det en aning ledsamt.. haha.. eller kanske inte.. me is gonna make a load of cash.. whoopeeee... Sista stenen föll från mina axlar. Ekonomin under sommaren har varit lite betungande. Nu är jag så relaxad att om jag blir mer lugn så är jag mer geléklump än människa. Och på onsdag ska jag måla med en nygammal kamrat som jag återfann härom dagen på facebook. En mycket begåvad ung man - Visit Ushiri! Man må kunna säga mycket illa om facebook men den kan ha sina fördelar såvida man använder det på rätt sätt och inte låter ens kompislista förvandlas eller rättare sagt reduceras till endast en bunte namn på folk man "känner" utan att man egentligen bryr sig om dem ett skvatt! 2008 är året då jag (bland många andra saker) återupptar kontakten med folk öga mot öga. Kan erkänna att internet och min dator trollbundit mig en längre tid. Vill inte ha det så mer.

Ser att min granne sitter på balkongen och solar. Ska följa detta utomordentliga exempel. Sol och en god bok.

image94
Läser just nu 'Hey Nostradamus!' - Köp den här!


Läs mer om , , , , , , ,

Balkongpyssel och uppsatsbry

Måndag. Solen skiner utanför men jag har suttit vid datorn sen klockan 8.30 och fixat med c-uppsatsen. Och det känns bra. Äntligen känns det att jag går på högskola. Pratade med examinatorn och han gav tummen upp för mitt PM så nu väntar jag bara på att mina intervjufrågor också blir godkända av min lärare och sen kan jag börja spåna vidare på riktigt. Att skriva uppsatser är aldrig kul men denna gången känns det riktigt inspirerande. Där ser man vad ämnesvalet spelar för roll. Är lite nervös för de engelska intervjuerna men det ska ändå bli riktigt roligt. För att inte tala om att få sitta med på några lektioner och göra observationer. Intressant! Och endast 9 dagar kvar till avresa. Tick tick tick - nedräkningen har börjat.

Igår fixade jag och Quidy iordning balkongen. Well.. mest Quidy kanske. Jag stod mest för solandet och blandandet av dagens cocktail, en 'balkongsöndagsstädnings-drink'. Den blev god. Vodka, Malibu, fläderbärssaft, färsk kiwi i skivor och is. Svalkande, fräsch och toppen i det finfina solskenet. Quidy stod för dagens uppfinning. Vi hade en balkonglåda men inga hållare. Däremot en massa gamla gardinstänger. Lite böj här och lite böj där så funkade de alldeles utmärkt till att hålla upp blomsterlådan. Och så nätade vi hela balkongen så att inte Pixie flyr över kanten. Sist men inte minst så sådde vi tomatfrön, basilika, oregano, sockerärtor, äpplekärnor och paprika. Det är så himla härligt med egenodlat även om vissa kanske mest blir för växtens skull och inte frukten den bär. Jag tvivlar t ex på att vi kan skörda paprika i sommar... men tomater och sockerärtor blir det nog gott om - mums!

image90image91
image92image93

Nu är det dags för domen. Ska ringa min lärare och höra om intervjufrågorna dög. Hoppas det så att jag kan få ge mig ut på stan. Har nämligen lovat mig själv att idag blir ingen lek om inte skolarbetet dög. Haha, man måste ju ha lite ordning och reda på sig själv... har varit rätt dåligt med det på sista tiden men med vårsolen kom min självdisciplin. Skumt vilken kraft vädret har. När det regnar och är kallt orkar jag ingenting och vill ingenting. Undrar ibland om jag inte borde skippa Edinburghflytten och dra till varmare breddgrader. Inte klokt vad mycket jag skulle fått gjort. Jaja, det är ju inte imorgon flytten ska ske så jag har nog tid att ångra mig tusen gånger om innan valet görs - som vanligt.


Läs mer om
, , , , , , , ,

Sunday Perfection

Klockan 9.03 - blev väckt av en styck katt-tass som kraffsade håret ur ansiktet på mig.

Klockan 9.08 - masade mig upp därför att hungern sög i min mage och säkert i misens lilla mage också.

Klockan 9.31 - stod i kön på dyra hemska Konsum som tar 3.20 för sina nybakta bullar men vad gör man inte en söndagsmorgon när man bara inte orkar gå längre för att man lider av a bad case of morning-uglyness..

Klockan 9.54 - satte mig ner vid bordet med nykokt kaffe.. ost- och majsbullar med ost och kaviar på.. dammsugarkatten suger i sig sin nyinköpta Mjau med oxkött så snabbt hon bara kan för att kunna tigga ostmacka av mig..

Och om en stund är det marknad på Café Barbro..

Senare väntar mera Ghibli-maraton.. vilken härlig söndag! :))

image89
Studio Ghibli: Mononoke-hime
Pic source:
http://img112.imageshack.us/img112/1220/mononokewall01smalllf6.jpg



Läs mer om
, , , , , ,

9.00 - utvilad!

Helt sjukt vad trött jag var igår. Kom hem från dagstrippen med mamma till Köpenhamn runt 20.30. Åt ett kvällsmål vid 21-tiden och kollade på lite Scrubs för min hjärna orkade inte med något svårsmält. När klockan passerat 22 så var jag knappt vid medvetande. Fattar inte hur det kom sig. Vi åkte ju inte förrän efter lunch och även om vi gick mycket så satt vi ju ner en hel del också och drack kaffe och öl. Märkligt. Fast det är var ju samtidigt gött eftersom jag vaknade klockan 9 idag och efter att ha fått min Internet-fix så kommer jag inom en kort stund påbörja tänkande och skrivandet kring mina intervjufrågor till c-uppsatsen. I eftermiddag kommer de vara färdiga och inmailade vilket innebär att jag har hela lördagen och söndagen till att lata mig. Fantastiskt.

Nu ska jag dock ta mig en tallrik fil och flingor och sen get started... Kanske en kopp kaffe vore på sin plats också. Att ha varit vaken i snart 2h utan att ha tillfört koffein får verkligen humöret att svikta.. vilket en syster nyss fick erfara.. att ringa och be om ursäkt vore nog också på sin plats.

image88image87
Solsken, öl och Nyhavn - vilken praktfredag!!


Läs mer om
, , , , ,

København!

Ska bege mig om cirkus en timme.. tycker det är så jädrans fint att bo så nära denna fantastiska stad så att man kan göra som idag. D v s ta en helt oplanerad tripp över sundet. Bara traska runt och titta på folk och dricka øl. Mamma kommer nog vilja ha en och annan rød pølse men dem hoppar jag nog och kanske bara tar mig ett wienerbröd med choklad nånstans till mitt kaffe. För när man är i en storstad så ska man saker med choklad. Blev ursugen efter att ha läst Lizas blogg om Paris. Chokladcrepes.. hur smarrigt hade inte det varit.. Visst det finns ju wienerbröd här i Malmö också och även pain au chokolat, men dem ser ofta så små och tråkiga ut och efter att ha jobbat på café själv så vet jag att chokladinnehållet ofta ryms på min lillfingernagel. Men inte i Köpenhamn. Där är ett wienerbröd lika med en middag. Ni minns väl Solstollarna gott folk? Ingen gör wienerbröd som danskarna! Och det görs definitivt inte barnprogram som på 80-talet...

image86
Skumberg med sin wienerbrödspåse men lurar inte tullverket i första taget!
Säkert en lite uppdaterad upplaga - kolla in Turning Torso i bakgrunden...
(Pic Source: http://angeln.se/bilder/solprod05.jpg)


Läs mer om , , , ,

Överdos på fisk och promenader

Mycket ris och rå fisk i magen. Sushi 2 gånger på en dag gör en nannig så jag ska snart gå till sängs. Tror i och för sig att allt gående kan spela roll också. Från Pildammarna till Caroli till Kronprinsen till Pildammarna till Möllan och sist tillbaka hem till Pildammarna igen... Imorgon blir det nog inte mindre jobb för de arma fötterna. Heldag i Köpenhamn med mamman och systern. Vi flyttade på det eftersom det fina vädret inte ser ut att hålla i sig över helgen. På lördag ska jag nog bara slappa. Blir kanske en kaffe med en jag inte träffat på urlänge men hängde massor med under gymnasietiden.. Japp Facebook kan ha sina fördelar.. På söndag ska jag nog också slappa.. ta en tur till en marknad på Cafe Barbro på Möllan och inhandla en kylskåpsmagnet kanske.. man kan aldrig ha för många magnetisar. Speciellt inte roliga sådana...

Nu ska jag dock vagga in till sovrummet och dra täcket över skallen. Shit vad trött jag är. Världens skönaste känsla för en som tillbringat större delen av livet med att gå och lägga sig på tok för sent för att man av någon märklig anledning aldrig verkar kunna somna eller ens vara aningen sömnig...

Och som på beställning spelas en riktig 'sova'-låt.. The Laughter med The Mary Onettes... försökte hitta den på youtube eftersom jag alltid brukar dela med mig av min urbra musiksmak.. men ingen lycka denna gång och jag är för trött för att bry mig.. Köp skivan! Den är bra!


Läs mer om
, , , , , , ,

Morgon(s)katten

Så fint. Ska ut på stan med syrran om en liten stund. Ännu en som fått härligt vårspring i benen.. Tror det sakta men säkert sprider sig. Idag vaknade jag av att solen sken in i rummet, rakt i ansiktet.. Jag hann inte mer än sträcka lite på mig förrän jag hörde en som hade bråttom ner från sin nya sovplats där hon sussar gott i höjd med taket.. Pixie dunsade därifrån i rasande takt för att hälsa mig godmorgon.. Så i samma sekund som jag öppnade ögonen stod hon redo vid sidan av mitt ansikte och snusade vilt  på mig.. När t o m den latmatmasken är full av energi då vet man att det kommer bli en bra dag. Kan man bli annat än glad när en sån liten filur blir helt tossig bara för att man vaknar.. inte jag.. för jag blir helt till mig jag med.. hon är så kär min lilla skattkatt..

image84
Pixiekatten i gröngräset i Sleepyville förra sommaren...

Så nu på dagen blir det först stadsspring och kaffeslurkande med systeryster.. sen sushi-mumseri på Yukai med Emma och Liza ikväll..

By the way... ur ingenstans har jag såna fjärilar i magen att det nästan gör ont. Drömde inatt om en blandning mellan Edinburgh och Kina.. att min kameralins knäcktes mitt av men att den sen var hel igen för att jag hade bara drömt det i drömmen.. hur som helst var det en spännande dröm och nu går jag i resfeber.. haha.. en aning i förskott kanske men men... bättre nu än sen.. Tror i och för sig mest att det handlar om att resan börjar kännas så verklig och ja ser fram emot den som fan. Ska bli gött att ha sällskap. Maria är så nära soulmate man kan ha och även om det kommer finnas störighetsmoment så tror jag vi kommer fixa det bra och ha superkul.

Dock ska jag vara ärlig och berätta att jag härom dagen satt och kollade Japan igen. Satt och klurade ut platser jag inte varit på och vill till.. Nästa resa dit kommer vara längre än 4-5 veckor.. kanske en hel sommar.. kanske lagom till att jag går ut min utbildning och då kan den vara ännu längre. Vill åka från Okinawa i söder till Hokkaido i norr. Men, det är en helt annan historia. Kina först och innan dess Eddan men just nu ska jag göra mig iordning för en tur på Malmös gator. Plötsligt tycker jag om staden igen. Inte på ett 'jag vill stanna och bo här'-sätt men jag våndas inte längre var sekund. Malmö är inte längre skärselden för mina tidigare synder. Kanske handlar allt om att jag egentligen accpeterat, förlåtit och lagt bakom mig allt som skett i Edinburgh. Nya krafter att ta tag i en framtid som ser allt ljusare ut. Haha, dammit, hör som jag låter.. är det verkligen jag som talar.. jag som bara gnällt och ömkat i en evighets evighet??

Life is good.

image85
Jag i Sagano - 2006. Snart är det bambuskog dags igen... I Kina denna gången.. längtar så jag håller på att krevera!!!!!! :))


Läs mer om
, , , , , , , , ,

Det är principen!!!

Om något kan gå fel så inträffar det förr eller senare. Som idag. Efter ännu en superb långpromenad så tog jag vägen genom Pildammsparken hem. Gillar att kasta en blick på vattnet och fåglarna innan jag går in och stänger dörren om mig. Idag var där en kvinna som dansande spelade munspel medan hon kastade bröd åt fåglarna. Det var en syn som gjorde mig glad. Och så fick jag sett en bullterrier valp. Den gjorde mig ännu gladare. Vill ha. Sen träffade jag park-Hitler. Han gjorde mig mindre glad. På värsta stockholmskan var han tvungen att vråla 'HÖGERTRAFIK!!!!' i örat på mig. För att jag gick på fel sida på gången. Trots att jag stannade och släppte fram honom så att jag kunde fortsätta att gå på fel sida längs med vattnet. Tycker det är trevligare än att gå och glo in i buskarna. Skiter väl egentligen i honom och hans brölande men det är märkligt att man aldrig helt kan få behålla en glad känsla i magen utan att nån ska nagga den i kanten iallafall en aning. Sura människor. Hatar dem av hela mitt hjärta. Vet att hata är ett starkt ord men jag förstår mig verkligen inte på folk som har detta behov av att gnälla och kommentera och sprida sin trista surhet till andra. Kan dem inte bara hålla snattran. Låta en annan få gå och vara lite glad. Nejnejnej, det ska trampas och stampas och suckas och tydligt visa den lilla snärtan att hon ska minsann inte komma här och gå på MIN sida av gången fast det inte finns nån annan här och jag kan springa var jag vill utan nej, är det högertrafik så är det minsann det! Rätt ska vara rätt!!! Det är principen!!!

Principen. Är det bara egna fördomar mot mina landsmän eller har svenskar verkligen principer på skallen? För efter jag blivit hojtad åt så kom jag att tänka på den bistra unga mannen i biosalongen för nån vecka sen som gjorde det klart att här skulle det minsann inte bytas några platser!! Det var snöstorm ute och biosalongen var nästan tom. Men nej nej nej.. vi hade våra platser.. nummer på en biljett.. och det kunde ju komma fler.. vilket det inte gjorde och under suck och stön flyttade han och hans tjej (hon utan några suck alls) på sig ett fjuttigt steg så vi alla slapp sitta i knät på varandra på en helt tom rad... (jag föreslog det eftersom jag o min polare redan suttit där i ca 20min och filmen va på g att börja..). Är principer och sura kommentarer en manlig grej..? Tror jag ska börja hålla lite räkning på vilket kön dessa principryttare har som jag alltid har oturen att stöta på i samhället...

Anyway.. jag ska göra mig en liten frukttallrik.. se en film tror jag.. Den har Kevin Costner i en av rollerna och han är verkligen inte en av mina favoriter men den ska tydligen va bra.. lite Silence of the Lambs.. Jag gillar mördar-historier.. lite spänning sådär..


Läs mer om
, , , , , ,

Simpatiskt

Kom nyss hem från en fika med Ingrid på Simrishamnsgatan 3, a k a Simpan. Det var mycket trevligt, har inte sett Ingis på länge. Fast hon är en av dem där tiden mellan träffarna inte spelar nån roll. Det är ändå alltid som förr. Och det är så det ska va med vänskap. Tid kan gå men när man ses så är det som om det var igår.

Krängde 2 vegoburgare här hemma och längtar redan ut i solen igen. Är det bara jag som blir helt spattig och superlycklig en dag som denna? Ingen jacka behövs, bara min kära hoodie. Mamma ringde och vill bjussa mig och syrran på en heldag i Köpenhamn på lördag. Antar att hon också fått solsting.. heheh.. Katterna springer runt som galningar.. så fint att dem är lite kompisar nu.. Pixie som annars hatar allt och alla som också har 4 ben och svans.

Inte för att det spelar nån större roll (eller jo lite) men min
Japan-sida är back on top. Blev lagom glad förra veckan när jag fick se att en annan typ via fjäsk bumpat ner mig till 6e platsen.. Han har varit inne hos mig också och klickat loss på mina tips och sen bett mig göra samma hos honom. Damn it. Hatar det med Virtual Tourist. Ryggkliandet. Hjälper du mig så hjälper jag dig. Jag blir mycket gladare när nån som faktiskt ska på en resa ger mig bra omdöme för att de gillat sidan och blivit hjälpt av den än att folk använder den som en poängstege och förväntar mig att göra samma för dem. Vilket jag inte gör. Jag ser communityt som en online guidebok och inte nån tävling. Fast ändå sved det att bli petad neråt. Just för att jag vet att han bett folk att poängsätta honom. Fast det räckte med några svar på folks frågor i Japan-forumet så var jag back in business.. och han va väck.. Ha!

Måste ut. Det blir nog ingen 7km promenad som igår men jag kan inte hålla mig inomhus. Och så har jag ju en "ny" hoodie att bära in... Maria kom hit med en vandrarryggsäck full med kläder i förrgår.. hon ville inte ha kvar något av det så det var för mig bara att plocka åt mig allt jag ville ha. En ljuslila t-shirt, en röd hoodie och en vit zip-up tröja är nya favvisplagg. Billigt är bra men gratis är bäst! ;))


Läs mer om , , , , ,

Pills, bad thrills & ... Flamenco beats

P g a personliga orsaker så har Peter sovit här och inte hemma hos sina päron. Att ha honom här får mig att önska att jag också skulle åka imorgon. Ja inte med honom som ett par utan .. dit .. hem. Till Edinburgh. Att ha spenderat tid men någon som själv kom tillbaka till Malmö bara för att åter försvinna inom 1år har fått mig att inse att mina tankar är inte fel. När vi begav oss härifrån i starten av 2003 så var vi helt andra människor än nu. Men redan då lämnade jag Malmö och Sverige av en orsak. Och den orsaken har inte försvunnit, den har växt sig starkare i takt med att åren i Eddan förändrade mig som person. Det är inte konstigt att Malmö känns som en bur - för det är en bur. Den håller mitt sinne inlåst. Mina känslor. När alla andra är som bedövade av staden så kan man inte begära att dem ska förstå. Alltså pratar jag inte öppet om min ångest. Men den bor där inom en.

Idag när jag drack mitt förmiddagskaffe till takterna av Peters flamenco spelande så gjorde sig denna längtan bort påmind värre än någonsin. Till den gräns att gråten varit nära hela dagen. Jag försöker tänka på det fina jag har här; min familj och mina vänner och att utbildningen går så mycket bättre än förväntat och att jag ska till Kina med Maria... För det mesta får det ner mig på jorden igen och jag blir gladare. Men så ibland, som idag, så vinner vardagspaniken. Och jag skulle ljuga mig blå i ansiktet om jag påstod att det hela inte berodde en aning på avundsjuka också. Att Peter är där och inte jag. Edinburgh var ju på nått sätt min grej. Jag stack ju dit och bodde en sväng redan 1997... Men så blev allt som det blev och nu är jag här istället. Galet.

Men det finns ett litet lyft i tillvaron. Piller. Ja ni behöver inte hålla andan och tro att jag snackar nån drog. Utan om den lilla vita p-pillan. Efter ett snack med Maria häromdagen så insåg jag att jag mått så som jag mått ett bra tag - ganska exakt så länge som den dagen jag flyttade från Eddan, blev singel och slutade ta mina piller. Och när Maria den dagen nämnde att hon mådde bra mycket bättre när hon börjat med sina igen så slog det mig.. har jag varit så snevriden i skallen p g a nån hormonbrist?? Så jag följde hennes exempel. Och utan att forska i om det är psykosomatiskt eller inte så känner jag mig redan nu på 4e dagen mycket bättre.

Visst sitter jag här och brölar över Malmö och Edinburgh grejjen som vanligt men det är inte där jag förväntade mig den stora förändringen, där förväntade jag mig faktiskt ingen ändring alls. Utan istället handlar det om att jag fått energi till att vilja göra saker och träffa människor igen. Jag känner inte längre ett behov av att isolera mig mina resterande år i staden. Jag vaknar på morgonen och ler och vill åstadkomma saker bums. Som dagen efter mitt Beastwoman-inlägg. Vaknade dan därpå igen av grannens borrande. Men istället för att få ett utbrott så skuttade jag upp ur sängen och fick saker gjorde. Det var en fröjd. (Även om jag kom att gilla the new SuperMe..haha..)

Nu ska jag iallafall hoppa i myskläder och lägga min arma kropp i soffan. Promenerade hem i rask takt från min mormor. Ca 7km mellan hennes hem i Arlöv och min lägenhet vid Pildammarna. Ett gott råd till alla som vill få upp tempot i gången - lyssna på Presets högt!!!! Man får för sig att man äger världen...

Anyway.. myspys framför teven. Och kanske jag orkar steka mig en raggmunk också. Kanske inte...


Läs mer om
, , , , ,